Відсутність боргів за теплопостачання – гарантія тепла у вашій оселі

  • 254

Минуло два місяці як закінчився опалювальний сезон 2021-2022 років, а у КП «УЖКГ» кипить робота. Серед завдань, які ставляться перед колективом КП «УЖКГ», є, серед іншого, підготовка відповідних систем теплопостачання та гарячого водопостачання до експлуатації в майбутньому осінньо-зимовому періоді.

Проте, на заваді надійного та сталого опалювального сезону 2022-2023 років може стати значна заборгованість населення за спожиті житлово-комунальні послуги.

Станом на 01.01.2022 сума заборгованості населення склала 25517,60 тис. грн. У свою чергу, юридичним підрозділом підприємства у 2021 році вжито всіх необхідних заходів: проводилася відповідна претензійна робота, були подані позови до суду, формувалися плани та завдання на 2022 рік.

Але 24.02.2022 змінило життя і плани мільйонів українців, тисяч підприємств.

Наразі в Україні діє заборона виконувати рішення судів щодо примусового стягнення з громадян заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Крім того, Кабінетом міністрів України було прийнято Постанову від 05.03. 2022 № 206 про «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану».

Відповідно до даної Постанови, в умовах воєнного стану, до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється:

– нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;

– припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Одночасно наразі немає ніякої правової підстави для того, аби не сплачувати за спожиті комунальні послуги. Сплачувати потрібно, введення воєнного стану не звільняє споживачів від такого обов'язку.

З метою інформування споживачів про наявну заборгованість, КП «УЖКГ» розмістило на своєму офіційному сайті інформацію про:

  • заборгованість споживачів за послугу з постачання теплової енергії станом на 01.06.2022 року за посиланням:
  • заборгованість споживачів, які не виконують договір реструктуризації станом на 01.06.2022 року за посиланням

З метою поетапного погашення свого боргу  громадяни мають право звернутися до підприємств – надавачів відповідних послуг для реструктуризації боргу. Для реструктуризації заборгованості громадяни укладають з підприємствами - надавачами житлово-комунальних послуг договори про щомісячне рівномірне погашення реструктуризованої заборгованості та своєчасну сплату поточних платежів за житлово-комунальні послуги. Заборгованість за житлово-комунальні послуги реструктуризується на термін до 60 місяців залежно від суми боргу та рівня доходів громадян на дату реструктуризації.

Право громадян на реструктуризацію заборгованості за житлово-комунальні послуги закріплено у  Законі України «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію» .

Важливо зазначити, що кожен споживач житлово-комунальних послуг повинен розуміти, що комфорт, тепло і затишок в домі залежить не тільки від відсутності витоків в підвалі, промитих радіаторів, відремонтованих розбитих вікон, а й від відсутності заборгованості за спожиті послуги з теплопостачання та гарячого водопостачання перед КП «УЖКГ».

Зменшення заборгованості споживачів дасть можливість КП «УЖКГ» розрахуватися за газ та вчасно розпочати новий опалювальний сезон.

Дякуємо всім містянам, які сумлінно сплачують за спожиті комунальні послуги та звертаємося до боржників із закликом сплатити борги.

 

Відділ з питань ЖКГ, тарифоутверення, енергоефективності та енергозбереження