ОЛЕКСІЙ КУЛЕБА: ЧЕРЕЗ РОСІЙСЬКУ ВІЙСЬКОВУ АГРЕСІЮ ПОНАД 120 ОБ’ЄКТІВ КУЛЬТУРНОЇ ТА ІСТОРИЧНОЇ СПАДЩИНИ КИЇВЩИНИ ЗАЗНАЛИ РУЙНУВАНЬ

  • 399

Під час повномасштабного вторгнення росії на Київщині пошкоджень та руйнувань зазнали не тільки об’єкти соціальної інфраструктури. Від обстрілів також постраждав і культурний фонд пристоличного регіону. Зокрема, було пошкоджено 84 об’єкти культурної спадщини, 24 культових споруди та 16 меморіалів. Серед них – центри дозвілля, бібліотеки, будинки культури та клубного типу, кінотеатри та заклади мистецької освіти. Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

«Українська культура має тисячолітню історію. Повномасштабне вторгнення росії на територію нашої держави з кожним днем несе дедалі більше руйнувань світовій культурній спадщині. Не оминула ця участь і пам’яток культури Київщини – вони також зазнали пошкоджень через обстріли окупантів», – прокоментував Олексій Кулеба.

Він зазначив, що під час бойових дій були знищені 4 культових споруди, серед яких – дерев’яна Церква святого великомученика Георгія Побідоносця в с. Заворичі 1873 року та дерев’яний Храм Вознесіння Господнього в с. Лук’янівка 1879 року.

Крім того, на Київщині повністю знищені Іванківський історико-краєзнавчий музей та Краєзнавчий музей Бородянщини, пошкоджені Музей ткацтва в Обуховичах, Ірпінський історико-краєзнавчий музей та Національний музей-заповідник «Битва за Київ у 1943 році». Також у цих закладах постраждала і частина музейної колекції.

Голова Київської ОВА зазначив, що окупанти цілеспрямовано руйнували не тільки будівлі, а й трощили носії української культури: книги, рушники, національні костюми, інструменти та інші предмети місцевих музейних фондів.

«Ця війна – ніщо інше, як намагання загарбників знищити нашу ідентичність та історію. Сьогодні ми маємо, попри все, зберегти нашу культуру та історичні пам’ятки для майбутніх поколінь», – зауважив Олексій Кулеба.

 

Інші новини міста

Всі новини міста