Тривожна валізка і що туди покласти

  • 440

https://rada.info/upload/users_files/26425731/55ee82a1468ada24053bb008913cb00a.pdf

Шановні Славутичани!

У своїй передсмертній агонії Росія завдає чимало шкоди критичній та цивільній інфраструктурі українських міст. Після ракетних ударів по ТЕЦ та інших об'єктах інфраструктури, не можна ігнорувати варіант, що ви на певний час залишитесь без світла чи води. Аби безпечно та комфортно (наскільки це можливо) почувати себе під час повітряної тривоги, а також при ускладненнях в системі життєзабезпечення населення, рекомендуємо звернути увагу на наступні списки.

Що таке тривожний рюкзак

Це зручний наплічник на 25 літрів та більше. Це не сумка і не валіза, адже може знадобитися на випадок, якщо вам прийдеться йти довгу відстань пішки. Він має зручно розташовуватися на спині, не сковувати рухи та бути міцним. Туди треба покласти індивідуальний одяг, медикаменти, предмети гігієни, засоби індивідуального захисту, необхідні інструменти та харчі.

Якщо у вашому будинку немає безпечного місця під час повітряної тривоги, а потрібно йти укриття, обов'язково підготуйте тривожний рюкзак. Він завжди повинен стояти окремо у вашій домівці та не використовуватись для інших цілей.

Вже 9 місяців українці збирають тривожний рюкзак, який кожен збирає по-своєму. Та кілька речей у ньому мають бути обов'язково.

Базовий набір має вміщати:

– паспорт чи інший документ, що посвідчує особу;

– свідоцтво про народження дітей;

– посвідчення на право керування транспортним засобом;

– документи на нерухомість та інші важливі папери;

– фото близьких родичів та список важливих контактів.

Документи (папери) необхідно запакувати у водонепроникний пакет.

Також візьміть:

– жетони чи особові картки, де вказані П.,І.,П/б, група крові, алергії, хронічні захворювання;

– скан-копії документів на флешці;

– кредитні картки та готівку;

– карту місцевості (без поміток);

– павербанк, зарядні пристрої, перехідники, запасний телефон, SIM-карти різних операторів;

– ліхтарик та запасні елементи живлення до нього. Налобний компактний ліхтар звільняє обидві руки. Вночі навіть незначні проблеми можуть доставити клопоту, якщо ви не бачите, що робите. Також треба взяти сірники (бажано туристичні), запальничку та свічки;

– водонепроникний компас та годинник;

– багатофункціональний інструмент, в якому мають бути шило, викрутка, ніж, ножиці;

– сигнальні засоби – фальшфеєр, свисток. Якщо ваш мобільний телефон не працюватиме, то простий сигнальний свисток чудово підходить для попередження аварійно-рятувальних бригад про ваше місце розташування або для виявлення інших людей у ??небезпечних умовах;

– декілька пакетів для сміття об'ємом 120 літрів;

– широкий скотч, записник та чорний маркер;

– нитки та голки;

– спальний мішок, каримат, намет;

– шмат білої тканини (показати що ви цивільний);

– упаковку презервативів, які за необхідності можна використовувати для захисту від вологи сірників, запальничок, у якості джгута для зупинки кровотечі, захисту вмісту посуду від комах та піску, для перенесення води.

Засоби гігієни:

– зубна щітка і зубна паста, невеликий шматок мила;

– рушник (пресований), туалетний папір;

– кілька упаковок одноразових сухих та вологих серветок,

– кілька носових хусток;

– засоби інтимної гігієни, бритву, манікюрний набір;

– запасні окуляри.

 

Їжа, яка має бути з собою:

Запас їжі має розраховуватись на кілька днів – все, що можна вживати без приготування і що займає мало місця, довго зберігається. Окрім документів, ліків, готівки та мінімально необхідного одягу, не забудьте взяти з собою такі продукти:

– галети чи сухе печиво, хлібці, сухарі;

– м'ясні чи рибні консерви, паштети;

– напівфабрикати: лапша «Мівіна», супові пакети, крупи (на вибір) –  перлова, гречана, рис, макарони, вермішель;

– висококалорійні солодощі, сухофрукти, горіхи, сухі овочеві напівфабрикати;

– горілка, спирт питний;

– вода – не менше 1,5 літри на людину.

З посуду (металевого) варто взяти казанок, флягу, ложку та кружку. Також треба взяти газовий пальник та газовий балон для приготування їжі.

 

Дитячий наплічник.

Для дитини старше шести років, обов’язково підготуйте наплічник до двох кілограмів (питна вода, сухе печиво, одяг змінний, додаткове змінне взуття та речі особистої гігієни, вологі серветки, копія свідоцтва про народження).

Аптечка першої допомоги:

– ваші особисті ліки (з максимально можливим запасом) та рецепти лікаря;

– захисні маски та дезінфектор, спиртові серветки;

– турнікети, кровоспинний бинт з гемостатичним засобом;

– клапан з плівкою для штучного дихання;

– гумові рукавички та засоби індивідуального захисту;

– стерильні марлеві серветки різних розмірів;

– марлеві бинти;

– еластичні бинти з можливістю фіксації;

– лейкопластирі різних розмірів;

– термоковдра.

 

Одяг, який має бути з собою:

– декілька комплектів спідньої білизни та термошкарпеток;

– запасні штани, кофта;

– плащ-дощовик;

– рукавички, шарф;

– зручне міцне взуття.

 

Пам’ятайте! Основний шар одягу повинен містити щось вологостійке, що підтримує температуру тіла, наприклад синтетика. Ізоляційні шари можуть включати пухкі куртки, набиті вовною або пухом, або флісовий спортивний светр чи жилет з капюшоном. Шар оболонки повинен бути стійким до вітру та дощу, але також пропускати повітря.

У літніх людей, людей з інвалідністю та дітей є особливі потреби. За необхідності, цей список доповнюється і коригується. З практики, загальна вага «Екстреної валізи» не повинна перевищувати 50 кілограмів.

Якщо у вас є запас продуктів, перегляньте, чи все придатне для споживання. Зокрема зверніть увагу на те, що, можливо, варто докупити.

 

Які продукти необхідно мати вдома про запас

Найголовніше, що потрібно мати, це запас води – питної та технічної. Мінімальну кількість питної води слід розраховувати на кожного члена сім'ї з урахуванням його віку та комплекції. Її зберігайте у бутлях без потрапляння на них сонячного проміння та ще кілька літрів можете мати у менших пляшках.

Крупи та макаронні вироби обов'язково згодяться, якщо у вас буде доступ до приготування на вогні чи газовому пальнику. Гречка, вівсянка, макарони, рис та інше – усе можна зберігати тривалий час і деякі з них приготувати навіть без гарячої води, просто заливши водою на певний час.

Не нехтуйте консерваціями та овочами. Тут згодяться абсолютно усі «закрутки», які вдалось зробити впродовж останніх місяців врожаю. Проте здебільшого вони солоні та викликають спрагу, тому їх треба споживати у невеликій кількості. Також чудово підійдуть зібрані овочі типу картоплі, моркви, капусти та інші.

Не забудьте звернути увагу на сухофрукти – курагу, родзинки, фініки, та інше, а також на горіхи. Щодо продуктів швидкого приготування, то різні каші та пюре у пакетиках також можуть тривалий час уберегти від почуття голоду. Здебільшого їх варто залити гарячим окропом чи молоком. Вони є достатньо поживними та мають довгий термін зберігання. Також вони добре смакують з іншими стравами.

 

До слова: Сухарі, хлібці, печиво, інші подібні продукти можуть довго зберігатись. Енергетичні батончики, висококалорійні солодощі та солодкі пюре також вартують уваги. Якщо у вас хороше та забезпечене бомбосховище чи укриття, то ніколи не буде зайвим мати зайву пляшку олії, цукру, солі та інших спецій, кави та чаю, сухого молока, борошна.

 

Сховища протирадіаційні укриття, найпростіші укриття.

 

Оформлення сховища

Підземне укриття має бути облаштоване тим, на чому можна сидіти та лежати – матраци, стільці, спальні мішки, каримати.

У сховищі – напівпідвальному чи більш заглибленому приміщенні, у зимовий час ви можете швидко замерзнути, тому треба потурбуватися про ковдри, пледи, додаткові покривала та теплий одяг.

 

Що не можна брати в укриття

З собою до сховища не можна брати громіздкі речі, які можуть впасти на вас чи закрити прохід, речовини, які мають сильний запах, як-от фарба, ацетон та навіть негерметично закритий бензин, інші легкозаймисті речовини.

Звичайно, мати з собою газову горілку буде лише плюсом, проте запалювати її у приміщенні не можна, тим більше у сховищі, де може не бути належної вентиляції.

 

Під час перебування в укритті забороняється:

– ходити по приміщенню без потреби;

– без дозволу пересувати предмети;

– самовільно заходити до службових приміщень;

– самовільно включати (виключати) агрегати спеціального обладнання;

– відкривати герметичні захисні двері;

– шуміти;

– курити;

– розпалювати відкритий вогонь, в тому числі гасові лампи та свічки.

Покидати укриття можна з дозволу відповідальної особи після отримання сигналу, або в разі аварійного стану, що створює загрозу життю і здоров’ю громадян (наприклад, якщо там сталася пожежа, підвищено концентрацію шкідливих газів, закінчується повітря тощо). Якщо основні виходи не можна використовувати, евакуація відбувається через аварійні виходи.

У разі завалу укриття або його пошкодження, відповідальні особи не чекаючи допомоги ззовні, мають організувати роботи щодо виходу із нього та за потреби залучити людей, які там перебувають.

 

Відділ з питань НС та ЦЗН

виконавчого комітету Славутицької міської ради