Мовне питання: нові норми Закону про мову

  • 349

Після повномасштабної військової агресії росії проти України у суспільстві гостро постало питання використання української мови як державної.

Відповідно до основних норм Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», інформування громадян України посадовими та службовими особами з питань діяльності відповідних органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності безпосередньо, через засоби масової інформації або за допомогою сучасних засобів комунікації в мережі Інтернет має здійснюватися державною мовою.

Мовою обслуговування споживачів також є державна мова. Підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи-підприємці, інші суб’єкти господарювання, зобов’язані здійснювати обслуговування споживачів та надання інформації про товари та послуги, в тому числі через інтернет-магазини, державною мовою.

На жаль, у нашому місті спостерігаються випадки  порушення вимог Закону щодо обов’язкового застосування державної мови.

Відповідно до нових норм Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачена адміністративна відповідальність щодо безпосередніх порушників у вигляді накладення штрафу від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або попередження, якщо порушення вчинене вперше. За повторне, протягом року, вчинення порушення на порушників може накладатися штраф у розмірі від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500-11900 грн).

https://rada.info/upload/users_files/26425731/5905ccbfa2c46d7d1471af6e0d2afe5b.pdf