Юрій Фомічев: Запитай у мера. Відповідаємо на актуальні питання славутичан.

  • 382

Теми, таймлайни і коротка текстова версія для тих, кому зручніше читати, аніж слухати.

  • 00:30 Нафтогаз купив Славутицьку ТЕС? Я писав про цю угоду раніше, посилання на допис залишу в коментарях. У відео детальніше розповідаю, що це означає, кому це вигідно, коли запрацює ТЕС, і головне, що хвилює містян – про ринкову конкурентну ціну. Пояснюю, чому нова угода не спричинить зростання тарифів.
  • 05:25 Про темряву в місті. Економія електроенергії це лише «додатковий бонус». Основна мета – дотримання правил світломаскування. Після першого вересня ми плануємо частково поновлювати зовнішнє освітлення, адже світловий день стає коротшим, а робочий день у деяких славутичан триває до 22:00, а подекуди й довше.
  • 06:32 Про підготовку до нового навчального року я звітував на своїй фейсбук-сторінці раніше, посилання на допис також залишу нижче. У відео розповідаю більше про ремонт наявних укриттів та побудову нових, про розширення вибору щодо формату навчання для дітей та їх батьків. Кожен знайде для себе той формат навчання, у якому йому буде комфортно та безпечно.
  • 11:40 Що робити з вандалами? Логічно, що це запитання йде відразу після розмови про навчання: вандалізмом здебільшого займається молодь. Освітня помилка може згодом дорого коштувати в житті, як і помилка виховання. Це не враховуючи політичну складову, адже на стеллі із назвами міст замалювати нашу столицю – Київ. Але ми маємо розуміти, що це і ворог може розхитувати ситуацію. Здійснюються інформаційні та психологічні атаки, тому ми не виключаємо і таку складову. Що з цим робити? Разом виховувати наших дітей, але не категоричними жорсткими заборонами, а діалогом і поясненням. Те, як ми пояснюємо дітям наші життєві цінності, відображає нас самих. А щодо конкретно цього випадку – ми вже визначили рух людей в напрямку стелли за допомогою відеокамери та звузили коло осіб, що можуть бути до цього причетними. І ці люди понесуть покарання згідно правових норм – це теж важливо розуміти. Працюємо над цим.
  • 15:03 Підготовка до опалювального сезону. В нас є система теплопостачання, що має два джерела теплової енергії, і це наша велика перевага в порівнянні з іншими містами України. Порівнюючи зі Львовом, не потрібно сліпо переносити досвід інших міст на Славутич. По-перше, дровами можна опалювати лише приватний сектор, а в Славутичі, нагадаю, 108 багатоповерхових будинків. По-друге, буржуйки в підвалах можуть бути небезпечними через технічні моменти та чадний газ, хоча в найгіршому випадку ми можемо і до цього повернутися. Сподіваюсь, не знадобиться, адже ми відпрацьовуємо взаємодії з нашими партнерами – приватними компаніями, які мають потужності теплової генерації на біомасі, на відходах деревини. Тож в разі відсутності газу, ми зможемо забезпечити житловий фонд 100% опаленням до температури умовно -10 градусів.

Пункти обігріву у випадку надзвичайної ситуації: ми маємо незалежне джерело теплопостачання на території медмістечка. Ми тестуємо ці системи для випадку критичної ситуації, щоб люди могли зігрітися. Для цього ми повністю перенесли харчоблок в центральний корпус — а це означає що маємо вільну будівлю більше тисячі квадратних метрів. Пологовий будинок також може використовуватись як пункт обігріву, як і частина інфекційного корпусу та державні будівлі типу колишньої санстанції. На цих же територіях ми готові приймати переселенців з інших міст: для декількох десятків сімей вже маємо комфортні умови проживання.

  • 19:09 Про День Незалежності та посилені режими патрулювання в комендантську годину, реагування на звуки сирени, роботу адміністративних закладів. І про ширше розуміння поняття незалежності.

Маєте запитання до наступного випуску? Залишайте в коментарях за посиланням