Текстова версія #запитай_у_мера

  • 361

Джерело: фейсбук сторінка Юрій Фомічев

  • Наша зустріч у Нафтогазі меншою мірою стосувалась опалювального сезону – про підготовку до зими ми вже неодноразово розповідали. Обговорення у Нафтогазі стосувалося справи про банкрутство у управлінні житлово-комунального господарства і як з цього виходити. Є два виходи в законному полі: або ліквідація підприємства або його санація, тобто оздоровлення. Про ліквідацію ми навіть не говоримо: це нікому не вигідно і не ефективно. Тому виходимо на модель санації: як не профільні активи, які є в ЖКГ і використовуються неефективно, передати місту, інвестувати їх. Тому зараз шукаємо модель, як ми зможемо ефективно використовувати наші електромережі. Також на зустрічі йшла мова про обслуговування доріг комунальною технікою, передачу кладовища, які теж на балансі в ЖГК, та інші речі, що стосуються санації. Найближчими місяцями вийдемо на конкретний план підготовки до санації, запросимо зовнішніх експертів, це також було погоджено з кредиторами, з Нафтогазом. Також з ними ми погодили, що цей опалювальний сезон ми проходимо з нашими партнерами, що виробляють енергію з альтернативних джерел.
  • Ми зробимо окремий ефір про підготовку до опалювального сезону: розкажемо про ресурси, які залучаємо, що нас чекає і план дій для різних критичних випадків.
  • Простір біля ФОКу, де раніше гуляли діти, тепер заповнений автівками. У населення є пропозиція зробити автостоянку біля овочевого магазину – але ця будівля є приватною власністю, а прагнучи до демократичного розвитку, в нашій країні повинна зростати повага до приватної власності. Звісно, туди ми втручатися не будемо. А от щодо обмеження руху на цій площі, то в нас були плани поставити бетонні кульки біля Дніпровського (колишнього Білгородського) ФОКу. Але це рішення потребує капіталовкладень на влаштування парковки. Під час воєнного стану ми не можемо використовувати кошти на ці напрямки за рішенням Кабміну. Тільки-но законодавство і ресурси дозволяють нам це зробити – ми перекриємо під’їзд до фонтанів у Дніпровському кварталі і створимо площу, комфортну для пішоходів, а автостоянку організуємо біля Славмеду, біля Нової пошти: зробимо так, щоби було комфортно і пішоходам, і водіям.
  • Останнім часом від мешканців до мене багато звернень щодо патрулювання вулиць. Для того, щоб патруль реагував, потрібно просто набрати 102 і повідомити про порушення комендантської години. Особисто це роблю і це завжди працює. Диспетчер не знає, що я мер, бо він не в Славутичі (тобто посада не впливає) – тому такі скарги сприймаються стандартно, поліція реагує ефективно і швидко, спробуйте і ви. Демократичне суспільство повинно брати на себе відповідальність: будьте активними, допомагайте поліції – повідомляйте про такі випадки, від цього залежить наша безпека.
  • Чи є можливість продовжити роботу спортивних споруд для тих, хто працює до 18-19 години, і не має можливості займатися спортом ввечері, коли темніє? Ми вже послабили режим світломаскування в цей час, тож стадіон Каскад (майданчики) так само буде освітлюватися довше, і відповідно роботу інших спортивних споруд продовжуємо. Всі наші дії узгоджені з військовою адміністрацією: всі наступні рішення будуть залежати від безпекової ситуації.
  • Питання про усвідомлення права власності: коли деякі славутичани роблять собі незаконні врізки у квартирах до опалювальної системи будинка, є запит на створення спеціальної комісії, що буде перевіряти такі підозрілі квартири. Багатоповерхові будинки – це наша з вами приватна власність і спільна відповідальність. Не можна знайти когось єдиного, хто прийде, і вирішить все за нас. Це можна вирішити в судовому порядку, якщо немає доступу до квартири, щоб перевірити її. Можна звернутися до сусідів особисто: “це наше тепло, ви нас обкрадаєте, і повинні усвідомлювати це”. Також можна звернутись до Національної поліції, що також мають забезпечувати виконання законодавства. Але остаточне вирішення питання має відбуватися лише у діалозі з сусідами. Ми готуємося до важкої зими, і перевантажувати наші мережі – не найкраще рішення для міста. Ми можемо сформулювати комісію з поважних славутичан, але якщо інша сторона її не визнає – єдиний вихід це звернення до суду, законом така комісія не передбачена. Ми готові давати консультації, як діяти, допомагати вам.
  • У найближчому дописі поговоримо про чутки, що літають містом, та природу їх виникнення. Як не повестися на фейки і викривлену інформацію, та для чого потрібен фактчекінг.