Готовність громад до зими: виклики та рішення

  • 335

Українські міста і села активно готуються до опалювального сезону. Проблема, яка нині турбує не лише українців, але й усю Європу: яким же буде опалювальний сезон 2022−2023? Саме це питання стало ключовим, в рамках спеціального проєкту «Хаб: Велике відновлення», на форумі «Велике відновлення: енергетична інфраструктура. Готовність до опалювального сезону», що відбувся 21 вересня 2022 року за підтримки та участі Міністерства розвитку громад та територій України. У форумі взяли участь представники Уряду, народні депутати, представники українських міст, донорських програм та фінансових інституцій, а також бізнес-спільноти.

Чи здатні ми підготуватися до зими? Чи вистачить у нас енергоресурсів для функціонування енергетичної системи? Чи готові українці використовувати альтернативні джерела енергії та технології, що можуть стати рятівними? Як працює програма енергоефективності, і чи бере держава участь у фінансуванні? Як залучити міжнародні організації для підтримки програм енергоефективності, і, взагалі, донорські кошти – це міф чи реальність? – питання, які постали у центрі уваги учасників форуму.

У панельній дискусії «Зима 2022–2023. Бачення Уряду, очікування громад та можливості бізнесу» виступив міський голова Славутича, Президент Асоціації «Енергоефективні міста України» Юрій Фомічев. Про досвід Славутича в ізоляції та без електроенергії, виклики нового опалювального сезону для міста та шляхи їх вирішення, можливості централізованої системи теплопостачання, – такі основні тези виступу очільника Славутицької громади.

Про досвід впровадження енергоефективних заходів у Тростянецькій громаді розповів міський голова Юрій Бова.

Форум «Велике відновлення: енергетична інфраструктура. Готовність до опалювального сезону», який врахував багато чинників, в тому числі й історичний досвід військової агресії, став дієвим майданчиком для обговорення та вирішення важливих питань підготовки до опалювального періоду 2022-2023.

Не дивлячись на всі виклики, які стоять перед громадами, велике відновлення України обов’язково відбудеться. Віримо в перемогу!