Із засідання виконкому

  • 232

18 листопада відбулося чергове засідання виконкому. Міський голова Юрій Фомічев зупинився на непростій ситуації, яка складається у енергетиці. 

«Після найбільш масованого обстрілу критичної інфраструктури ми отримали погіршення ситуації в енергетиці в цілому. Зараз ми працюємо практично на нижній межі. Ймовірність повного блекауту достатньо висока. Та ситуація, яка є сьогодні не покращиться найближчим часом, це технічно неможливо. У місті енергетиків знають, що таке зупинка енергоблоків атомної станції, коли знищена логістика електропостачання саме по системі передачі, перерозподілу. Зараз керування цими процесами відбуваються у ручному режимі, в залежності від навантаження на енергосистему. Ми всі відчули, який був графік 4/4,  сьогодні жодного графіку, який би працював немає. Графік 3/6, який дає Обленерго – умовний.

Навколо питання електропостачання з’являється неправдива, викривлена інформація.   

Розвінчую міфи:

1.  Обленерго зацікавлене в обмеженні електропостачання.

    Обленерго отримують кошти від кожного реалізованого кіловату. Тобто, чим більше реалізується електроенергії, тим краще для постачальників послуги. Із задоволенням вони включили б всіх на повну потужність. Електроенергія – це товар. Кожен, хто до нього причетний, зацікавлений в тому, щоб якомога більше цього товару продати, але технічно система не дозволяє сьогодні  цього зробити.

 2. Можна домовитись з мером, виконкомом, УЖКГ, електроцехом і переключитись.

     Це так не працює. Коли запрацює графік, ми можемо його балансувати між лініями, але з однією метою – це забезпечення критичної інфраструктури та не перевантаження інших ліній. В першу чергу ми маємо заживити всі ЦТП, щоб у нас максимально була гаряча вода. Сьогодні у деяких районах міста гаряча вода буде нестабільна по температурі. Якщо на ЦТП не буде живлення, температура води буде поступово знижуватись і повертатися, коли з’явиться живлення. Деякі ЦТП, а отже і деякі будинки, спробуємо переключити на захищену лінію.

З понеділка ми починаємо ротацію будинків – хтось переключиться на лінію аварійних відключень, а хтось потрапить, на певний період, на лінію без відключень, при умові,  якщо не буде повного блекауту, а буде захищена лінія для критичної інфраструктури. Треба ставитися спокійно до того, що у вашого сусіда постійно горить світло, тому що технічно, по іншому, не можна зробити, бо якщо перевести сусіда на вашу лінію, то вона не витримає, коли її увімкнуть. Справедливості у цьому моменті немає. Ми виживаємо в цих умовах. Ворог чітко поставив собі мету – загнати нас якомога глибше в емоційному стані. І певною мірою йому це вдається, бо ми починаємо сваритися між собою, шукати винних. А винні тут тільки наші північні сусіди.  Саме вони руйнують нашу енергосистему. Закликаю всіх набратись терпіння і бути стійкими, далі може бути гірше. Перспективи всього цього не дуже гарні, тому найкраще вийти на графік 3/6. Деяким виробництвам це не дозволяє витримати технологічний цикл, ми розглядаємо ці питання. Можливо переміщення виробництва, пошук інших джерел енергії.

Про опалення. За відсутності газу та електроенергії шансів дати опалення не буде. Вчора ми побачили, що газова система також вразлива і є метою ворога, а зима тільки починається. Якщо ситуація буде погіршуватись суттєво, для цього у нас є пункти обігріву. Маємо у місті і Екогенерацію. Не забуваємо мати запаси води. Як не буде нам важко, переживемо цю зиму.  Наступного тижня отримуємо першу партію буржуйок, при необхідності, будемо видавати їх на будинки. Наявність газових плит у мешканців було б дуже доречним. Для найуразливіших верств населення працює програма «Турбота». Управління соціального захисту населення надає допомогу особам, що її потребують.

У разі повного відключення електроенергії, сповіщати  населення про сигнали повітряної тривоги будуть гучномовці патрульних машинах Національної поліції. Під час відключення електроенергії ми втрачаємо також і зв’язок. У разі повного знеструмлення буде працювати режим друкованих бюлетенів, які будуть розповсюджуватися у місцях найбільшого скупчення людей. Заряджати гаджети можна буде від сонячної електростанції у БК «Енергія».

Про магазини Продовольчі магазини мають відноситися до критичної інфраструктури, бо треба десь купувати продукти. Великі магазини мають дві лінії і можуть перемикатися, якщо не вимкнуті обидві.

Для студентів ми готові надати робочі місця з Інтернетом у приміщенні УТЦ (колишній УПК), якщо буде електроенергія. Інформація про наявність Інтернету у будівлі буде подаватися щоденно у міських соцмережах.

Освіта. Цей тиждень завершуємо навчання в онлайн режимі. Садочки працюють в режимі чергових груп.

Потому члени виконкому розглянули питання порядку денного.

     Начальник відділу з питань жкг, тарифоутворення, енергоефективності та енергозбереження Оксана Сосніна ознайомила з рішенням про встановлення  тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. Прийняття цього рішення викликано збільшенням ціни на електроенергію, хімічні реагенти. Це питання вивчалося громадською комісією з тарифоутворення. Таким чином, з 1 січня 2023 року послуги з централізованого водопостачання складатимуть 40,61 грн;  з централізованого водовідведення   39,60 грн. До цього відповідно 33,84 грн. та  33,00 грн.

На доопрацювання члени виконкому відправили рішення щодо розміщення зовнішньої реклами аптеки.

Схвалили проєкти програми «Поліцейський офіцер громади» на 2022 рік у новій редакції; Підтримки добровольчих формувань Славутицької міської територіальної громади до виконання завдань територіальної оборони на 2022 рік у новій редакції; Міської цільової програми захисту населення і територій  від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2018 - 2022 роки у новій редакції; Програми забезпечення публічного порядку, зміцнення правопорядку охорони прав і свобод громадян та профілактики правопорушень на території Славутицької міської територіальної громади на 2022-2025.

На завершення розглянуті питання опіки та піклування.