Запитай у мера текстова версія

  • 162

Текстова версія свіжого випуску рубрики #запитай_у_мера для тих, кому комфортніше читати, ніж слухати 

Про звільнення з полону славутичан
Під час обміну полоненими 8 січня, вдалося повернути додому 11 нацгвардійців, які були на ЧАЕС. Приємна динаміка, що майже в кожному обміні є наші хлопці. Це велика спільна робота рідних полонених і політиків, і відповідних структур, і нашої народної депутатки Ольги Василевської-Смаглюк.

Про зміну у розкладі електрички до Славутича
Є проблема розбіжності руху потягів Київ-Чернігів – Чернігів-Славутич. З цього питання ми завернулись до Київської дирекції Укрзалізниці та депутатки по нашому округу Ольги Василевської-Смаглюк. Сподіваємось, що найближчим часом графік зміниться. 

Про зміну тарифів на водопостачання
В Україні регулювання цін для великих водоканалів на водопостачання та водовідведення здійснює Національна комісія з регулювання цін (НКРЕКП). Що стосується менших виробників, як «Славутич-Водоканал», тариф встановлюється на місцях.
Як працює система тарифоутворення у Славутичі: водоканал подає розрахунок до відповідного підрозділу виконавчого комітету, який після ознайомлення виносить це питання на розгляд громадської комісії. Фахівці своєї професії, технічні спеціалісти, що входять до складу комісії, уважно розглядають тариф, вносять свої зауваження і тільки після цього рішення виноситься на виконком. 
Для маленьких міст діє принцип: чим більше споживачів, тим дешевше буде коштувати одиниця, якщо кількість споживачів зменшиться, вартість буде більшою. Маємо враховувати, що на підвищення тарифу також впливає і економічна складова: вартість електроенергії, заробітна плата, підвищення цін на засоби для очищення води тощо. Єдиний вихід – побудинковий облік води, чим ми плануємо зайнятися в цьому році. 
Наш тариф на воду буде більший ніж в великих містах завжди, бо собівартість одиниці в нас більше ніж у великих містах і НКРЕКП не регулює наш тариф.  

Про кошти, що витрачаються на утримання ТРО
У нас є базова програма підтримки добровольчого формування територіальної громади. Ми стартували з 640 гривень у серпні, зараз це більше 2 млн грн, які ми використовуємо на закриття потреб нашої ТРО. Міська програма «Захисник Батьківщини» теж передбачає фінансування  певних напрямків роботи. Залучаються і кошти благодійників.