МАГАТЕ відкриває постійне представництво на ЧАЕС

  • 159

18 січня генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі відвідав Чорнобильську АЕС.

Візит відбувся у супроводі вищих керівників МАГАТЕ, заступника міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, керівництва ДІЯРУ та ДАЗВ.

Одним із завдань візиту делегації МАГАТЕ в Україну було обговорення створення на українських атомних електростанціях постійних представництв МАГАТЕ.

Метою таких представництв є зменшення ризиків виникнення ядерної аварії або інцидентів, а також контроль забезпечення ядерної безпеки, захищеності та фізичного захисту на атомних станціях України, які знаходяться в умовах повномасштабної війни з боку російської федерації.

«Найближчим часом МАГАТЕ відкриє постійні представництва на кожній АЕС України, включаючи майданчик Чорнобильської АЕС. Це важливий крок в нашій діяльності для надання допомоги Україні у ці надзвичайно важкі часи. Наші експерти з ядерної безпеки та захищеності будуть відстежувати ситуацію на атомних станціях, проводити оцінку потреб в обладнанні та інших потреб, надавати технічну підтримку та рекомендації, а також повідомляти в штаб-квартиру МАГАТЕ результати такої роботи», — заявив Рафаель Гроссі.

Постійні представництва МАГАТЕ зокрема будуть сприяти виконанню таких функцій:
1. Моніторинг реальної ситуації на майданчиках АЕС шляхом постійної фізичної присутності експертів МАГАТЕ.
2. Визначення пріоритетних потреб та напрямків надання допомоги атомним електростанціям у майбутньому, включаючи поставку обладнання для забезпечення ядерної безпеки та захищеності.
3. Надання технічних рекомендацій українському персоналу на АЕС за погодженням з компетентними органами України.
4. Надання регулярних звітів в МАГАТЕ та ДІЯРУ щодо стану виконання вищезазначених функцій.

«Вже зараз ми можемо сказати, що ЧАЕС майже повністю подолала наслідки окупації та продовжує працювати над підвищенням безпеки. МАГАТЕ є давнім та надійним партнером ЧАЕС, і ми раді створенню постійної місії Агентства на нашому проммайданчику. Я дуже сподіваюся на вдалий розвиток цієї співпраці!», — коментує тимчасово виконуючий обов'язки генерального директора ЧАЕС Валерій Сейда.

 

Інформація та фото  https://chnpp.gov.ua/ua/home

 

Інші новини міста

Всі новини міста