8 березня: бути чи не бути

  • 155

 

В українському суспільстві з приводу відзначення свята 8 березня  триває дискусія. Ставлення громадян до цього дня все ще неоднозначне. Частина виступає категорично проти відзначення цього свята, інші вважають його важливим, частині населення це взагалі байдуже. Як показало проведене в застосунку Дія опитування, майже 62% із 2,1 млн учасників опитування проголосували за те, щоб зберегти вихідний. Ще майже 33% – за те, щоб цей день був робочим. І 5% не визначилися зі своїм ставленням.

 

Прихильники думки, що 8 березня потрібно скасувати, вважають, що День жінок був встановлений в Україні з примусу  радянського режиму,   використовувався для пропаганди комуністичної моделі поведінки жінки і радянського погляду на місце жінки в суспільстві. 8 березня є вихідним тільки в пострадянських і комуністичних країнах, а у розвинених країнах світу він є робочим днем.

 

Прихильники протилежної думки вважають, що попри радянську пропаганду, пов'язану зі святом, в Україні 8 березня все частіше відзначали як День боротьби за жіночі права. Українські феміністки говорять, що це  можливість обговорити питання сексизму та дискримінації жінок в Україні. 

 

В Україні святкування Міжнародного жіночого дня останнім часом зводилося до подарунків, букетів квітів,  а не до боротьби за права жінок. Як правило, у вітаннях оспівувалася весна, жіноча краса, жінка-Берегиня,  материнство. Свято стало більше схожим на День матері, як в інших країнах.

 

Дискусія довкола 8 березня засвідчує необхідність реформи державного календаря свят і памʼятних днів загалом, остаточного відходу від радянської спадщини. Широкомасштабне російське вторгнення посилило запит з боку суспільства на роботу з радянською й російською імперською спадщинами в різних публічних площинах та їх осмислене подолання. Вочевидь, розпочате у 2021 році обговорення законопроєкту  «Про свята, памʼятні дати та скорботні дні» потребує продовження.