INUDECO 2023: підсумки роботи восьмої конференції

  • 226

27-28 квітня у Славутичі проходила Восьма Міжнародна конференції «Проблеми виведення з експлуатації об’єктів ядерної енергетики та відновлення навколишнього середовища» INUDECO.

165 учасників, 30 інституцій з 20 країн світу, 63 доповіді, 18 годин безперервної роботи в онлайн – така статистика міжнародного наукового форуму, що зібрав представників державного та приватного секторів, неурядових та наукових організацій.

Подія є щорічною. Цього разу тема – «INUDECO. Ядерна енергетика: виклики війни».

Наукова та професійна спільнота, а також міжнародні організації в ядерній сфері проаналізували досвід війни в Україні, говорили про ядерну генерація в умовах повоєнного відновлення, ядерну та радіаційну безпеку країни, а також про розвиток та соціальні виклики атомоградів на сучасному етапі.

На конференції виступили – міський голова Славутича Юрій Фомічев, директор Інституту проблем безпеки АЕС НАН України Анатолій Носовський, голова Державного агентства України з управління Зоною Відчуження Євген Крамаренко, директор технічний (головний інженер) ДСП «Чорнобильська АЕС» Олександр Тітарчукю. Прозвучали доповіді – Максима Шевчука, заступника голови Державного агентства України з управління зоною відчуження України, Максима Савельєва, старшого наукового співробітника Інститут проблем безпеки АЕС НАН України, Дмитра Стельмаха, начальника відділу стратегічного розвитку ДСП ЧАЕС та інших.

Потужним був голос міжнародної спільноти, на INUDECO виступили – Норберт Молітор, Plejades GmbH (Німеччина); Кенджі Нанба, Марк Железняк, Університет Фукушіма (Японія); Пол Дікман, Американське ядерне товариство (США); Світлана Красинська, Массачусетський технологічний інститут (США), Алі Алкіс, Університет Хаджеттепе (Туреччина), Гогіта Гведашвілі, Грузинський центр стратегії та розвитку (Грузія), Десіслава Спасова, Університет національної та світової економіки (Болгарія), Джейк Хекла, Університет Берклі (США), Джейон Лі, Університет Берклі (США), Блотс Файбишенко, Університет Берклі (США) та інші.

Модератори конференції стали – Арина Старовойтова, директорка Агентства регіонального розвитку м.Славутича; Максим Савельєв – старший науковий співробітник Інституту проблем безпеки атомних електростанцій Національної академії наук України; Данило Лавренов – виконавчий секретар Українського ядерного товариства.

Питання поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом, стан реалізації проекту перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, експлуатація, технічне обслуговування та ремонт АЕС в умовах воєнного стану; зняття з експлуатації атомних електростанцій – це ті теми, які впродовж вже восьми років збирають спільноту INUDECO разом.

Під час панелі Black Sea Experts NucTalks учасники INUDECO говорили про ядерну дезінформацію в Чорноморському регіоні. Модерували дискусію Наталія КЛОС, координаторка, Black Sea Woman in Nuclear Network, та Валерія ГЕРГІЄВА, запрошений науковий співробітник з Інституту дослідження проблем миру та політики безпеки (IFSH), Гамбурзький університет.

Про виклики й наслідки екоциду, говорили учасники дискусії «Екоцид: війна в Україні краде майбутнє всієї планети». Модераторами виступили Марта Трофімова, менеджерка зі сталого розвитку в Кернел, Ірина Кондратенко, координаторка програми «Зміна клімату і енергетична політика» Фонду ім. Гайнріха Бьолля, Максим Олійник, старший консультант в EY Україна. До участі долучилися 47 осіб, зокрема молоді вчені, студенти вищих навчальних закладів, учні 10-11 класів шкіл.

Більше про історію конференції, запис роботи конференції в YouTube, презентації до виступів, інформація про благодійність є на офіційному веб-сайті https://inudeco.pro/

На наступному тижні буде опубліковане рішення конференції. До 01 серпня планується випуск електронного збірника матеріалів конференції.

Завдяки благодійним внескам учасників конференції INUDECO та Благодійному фонду «Clean Futures Fund» (США), Благодійному фонду «ЧАЕС. Славутич. Розвиток», а також завдяки Німецькій благодійній організації Deutsche Lazarus Stiftung під час роботи конференції зібрано кошти для придбання Сходів для навчання ходьби двосторонніх S/U/S для реабілітаційного відділення КНП «Славутицька міська лікарня», для майбутнього Реабілітаційного центру «Human clinic». Детальніше про результати збору дізнавайтеся на сторінці Благодійного фонду «ЧАЕС. Славутич. Розвиток» вже незабаром. Щиро дякуємо усім, хто долучився!

Організатори конференції:

• Виконавчий комітет Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області;

• Комунальне підприємство «Агентство регіонального розвитку» м.Славутича;

• Інститут проблем безпеки атомних електростанцій Національної академії наук України;

• Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС»;

• Українське ядерне товариство

• Державне агентство України з управління зоною відчуження,

• Славутицька філія Національного технічного університету України «КПІ імені Ігоря Сікорського».

Організаційний комітет конференції дякує партнерам:

• Благодійний фонд «Clean Futures Fund»,

• Благодійний фонд «ЧАЕС. Славутич. Розвиток»,

• Національна академія наук України,

• Академія технологічних наук України,

• Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»,

• Асоціація підприємств промислової автоматизації України,

• Відокремлений підрозділ Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» «Атомремонтсервіс»,

• Інститут проблем математичних машин і систем НАН України,

• інші інституції та громадські об’єднання.

До зустрічі у Славутичі на INUDECO 24!