ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

  • 118

На території Київщини зареєстровано спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію серед вихованців закладу дошкільної освіти. Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області нагадує про профілактику  гострих кишкових інфекцій.

Тепла пора року є найсприятливішою для виникнення захворювання на гострі кишкові інфекції. Це велика група захворювань з ознаками загальної інтоксикації організму, які вражають шлунково-кишковий тракт. Загальні клінічні прояви – це загальна слабість, болі в животі, проноси, блювання, підвищення температури тіла, озноб, головний біль. Інкубаційний період (час від моменту зараження до появи клінічних проявів) триває від кількох годин до 7-ми днів.

Серед гострих кишкових інфекцій найчастіше зустрічаються: харчові токсикоінфекції, гастроентероколіт, ротавірусний ентерит, дизентерія, сальмонельоз та інші.

Сезонний підйом захворюваності на гострі кишкові інфекції припадає на літньо-осінні місяці. Він може бути пов’язаний із забрудненням джерел водопостачання, купанням у відкритих водоймах, з активацією харчового шляху зараження (овочі, фрукти, ягоди), сприятлива для розмноження збудника температура повітря, не дотримання правил особистої гігієни та інше.

Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко та молочні продукти, кондитерські вироби, в яких можуть накопичуватися збудники інфекційних захворювань.

Джерелом інфекції є хвора людина та носій. Збудники кишкових інфекцій живуть та розмножуються в кишківнику хворого і виділяються у зовнішнє середовище з випорожненнями. Раннє виявлення хворих і бацилоносіїв, швидке встановлення вірного діагнозу і своєчасно розпочате лікування має важливе значення в профілактиці кишкових інфекцій.

При гострих кишкових інфекційних захворюваннях ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання ряду гігієнічних правил:

– Не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання.

– Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

– Не купувати їжу на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Пам’ятати, що купуючи будь які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

– Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.

– Не готувати продукти «з запасом». Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають пройти вторинну термічну обробку. Не треба зберігати їжу та продукти довго, навіть у холодильнику.

–  У подорож не слід брати продукти, що швидко псуються ( ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби).

– Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Бажано мати необхідний запас питної води.

– Перед приготуванням їжі та її вживанням завжди ретельно мити руки з милом, дотримуватись правил особистої гігієни особливо після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.

– Якнайретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники закладів дошкільної освіти, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.

– Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. При купанні у водоймах слід уникати попадання води в рот.

При появі симптомів гострої кишкової інфекції необхідно негайно звернутися за медичною допомогою до лікувального закладу.

     Дослухайтесь до цих рекомендацій і порад та пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть себе і будьте здорові!

Головне управління Держпродспоживслужби у Київській області