​​Енергоефективний престур у Славутичі  

  • 203

 

7 липня  група українських журналістів вивчала досвід Славутича, який напрацювало місто за останні роки у напрямку енергоефективності. 
У цей день гості відвідали ЗДО «Калинка», де успішно проведена термомодернізація будівлі по програмі ЄС «Демонстраційні проєкти Угоди мерів» та  облаштоване  укриття  завдяки допомозі UNICEF Ukraine; познайомилися з роботою Інклюзивно-ресурсного центру; отримали інформацію щодо термомодернізації славутицького ліцею «БезМеж» по кредитній програмі НЕФКО в рамках реалізації Плану дій сталого енергетичного розвитку Славутича. 
Змістовним видався і круглий стіл «Будуємо майбутнє Славутича на принципах європейського зеленого курсу та гендерної рівності». З презентацією «Місто Славутич: його енергетична політика та проєкти у сфері енергоефективності»  виступив міський голова Юрій Фомічев, який акцентував увагу на етапах розвитку Славутича, зміну економічної моделі міста після деокупації, порушення логістики, основні результати та перспективи Плану дій.  За весь час реалізації Плану дій загальна вартість залучених  інвестицій складає більше 140 млн грн, впроваджено більше 150 енергоефективних заходів на об’єктах соціальної інфраструктури, скорочено обсяги споживання енергоресурсів на 41%.             
Своїми думками під час дискусії «Як гендерна рівність може сприяти інноваціям, інвестиціям та розвитку у сфері енергоефективності Славутича?»  поділилися: Катерина Ілікчієва, експертка з гендерної рівності та недискримінації, голова ГО «Еволюція успіху», Арина Старовойтова, директорка КП «АРР», Оксана Шевчук, завідувачка сектору молодіжної політики відділу молоді та спорту, Оксана Зінченко учителька історії ЗЗО №1 та учениця цієї ж школи Зінаїда Климчук.  
Престур відбувся завдяки Громадській спілці «Бізнес за партнерство» в рамках проєкту «Енергоефективність журналістам, університетам, муніципалітетам від професіоналів» (EE-JUMP), за підтримки проєкту «Просування енергоефективності та імплементація Директиви ЄС з енергоефективності», що виконується німецькою урядовою компанією GIZ GmbH за дорученням урядів Німеччини та Швейцарії.