БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ І БУДЬТЕ ЗДОРОВІ

  • 83

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області наголошує на додержанні профілактичних заходів для запобігання гострих кишкових інфекціях.Зараз найсприятливіша пора року для виникнення захворювання. Це велика група захворювань з ознаками загальної інтоксикації організму, які вражають шлунково-кишковий тракт. Основними клінічними проявами є загальна слабість, болі в животі, проноси, блювання, підвищення температури тіла, озноб, головний біль. Час від моменту зараження до появи клінічних проявів триває від кількох годин до 7-ми днів.

Найчастіше серед гострих кишкових інфекцій зустрічаються харчові токсикоінфекції, гастроентероколіт, ротавірусний ентерит, дизентерія, сальмонельоз та інші.

Сезонний підйом захворюваності на гострі кишкові інфекції може бути пов’язаний із забрудненням джерел водопостачання та купанням у забруднених відкритих водоймах, з активацією харчового шляху зараження (овочі, фрукти, ягоди), зі сприятливою для розмноження збудника температурою повітря, та не дотриманням правил особистої гігієни.

Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко та молочні продукти, кондитерські вироби, в яких можуть накопичуватися збудники інфекційних захворювань.

Джерелом інфекції є хвора людина та носій. Збудники кишкових інфекцій живуть та розмножуються в кишківнику хворого і виділяються у зовнішнє середовище з випорожненнями. Раннє виявлення бацилоносіїв і хворих, швидке встановлення вірного діагнозу і своєчасно розпочате лікування має важливе значення в профілактиці кишкових інфекцій. Тому при появі перших симптомів необхідно негайно звернутися за медичною допомогою до лікувального закладу.

При гострих кишкових інфекційних захворюваннях ефективність профілактичних заходів залежить від дотримання деяких гігієнічних правил:

– Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Бажано мати необхідний запас питної води.

– Перед приготуванням їжі та її вживанням завжди ретельно мити руки з милом, дотримуватись правил особистої гігієни особливо після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.

– Якнайретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники закладів дошкільної освіти, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.

– Не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання.

– Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

– Не купувати їжу на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Пам’ятати, що купуючи будь які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

– Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.

– Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають пройти вторинну термічну обробку. Не треба зберігати їжу та продукти довго, навіть у холодильнику.

–  У подорож не слід брати продукти, що швидко псуються ( ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби).

– Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. При купанні у водоймах слід уникати попадання води в рот.

Дослухайтесь до цих рекомендацій і порад та пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть себе і будьте здорові!