Отруєння грибами: профілактика і перша допомога

  • 124

 

У розпал грибного сезону з метою здійснення профілактичних заходів серед населення Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області вкотре попереджає про небезпеку отруєння грибами.

Найчастіше отруєння зумовлені вживанням в їжу блідої поганки, яка помилково сприймається за їстівні печериці чи сироїжки. Проте отруїтися можна не лише отруйними грибами. Причинами отруєння можуть бути неправильне приготування їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації. Крім того, отруєнням загрожують гриби, зібрані поблизу автомагістралей та промислових підприємств, що накопичили у собі токсичні елементи (свинець, ртуть, кадмій, арсен тощо).

Знання симптоматики отруєння грибами при отруєнні дозволить Вам у скрутну хвилину зарадити собі чи своїм рідним і близьким.

До клінічних ознак отруєння грибами можна віднести загальну інтоксикацію організму, головний біль, біль у животі, нудоту, запаморочення, кволість, блювання, діарею (нерідко з кров’ю), підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуху, судоми, марення, появу галюцинацій, іноді — втрату свідомості.

Якщо після споживання грибів ви почуваєтеся погано чи помітили вказані ознаки отруєння у себе чи своїх близьких, негайно викликайте невідкладну медичну допомогу. До її приїзду промийте шлунок слабким соляним розчином. Пийте багато рідини, не вживайте алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу.

Варто пам’ятати, що усі члени родини, які вживали гриби навіть в незначній кількості і на момент прибуття лікаря не мають ознак отруєння, все одно підлягають госпіталізації — ці ознаки можуть виникати через 2–3 доби.

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами, необхідно:

1. Відмовитися від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а вживати штучно вирощені гриби, купуючи їх в магазинах.

2. Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

3. Не збирати невідомі, старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях. Під час посухи гриби краще не брати взагалі.

4. Ретельно перевіряти зібрані гриби перед початком приготування.

5. Не вживати сирих грибів.

6. Відібрані гриби спочатку необхідно промити декілька разів (не менше трьох) та відварити у підсоленій воді протягом 30 хв.

7. Готові страви з грибів зберігати у холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

8. Не допускати вживання грибних страв дітьми, літніми людьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми.

9. Ніколи не застосовувати «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок — вони помилкові.

Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно!