ДО КІНЦЯ РОКУ В 13 ЛІКАРНЯХ КИЇВЩИНИ НАДАВАТИМУТЬ БЕЗОПЛАТНУ СТАЦІОНАРНУ РЕАБІЛІТАЦІЙНУ ДОПОМОГУ – БРИФІНГ КОВА

  • 55

Наразі в Київській області військові та цивільні можуть безоплатно пройти стаціонарну реабілітацію у 3 кластерних та надкластерних лікарнях. До кінця 2023 року на виконання доручення Міністерства охорони здоров’я така допомога стане доступною в усіх 13 медичних закладах відповідного рівня. Про це під час брифінгу повідомила в. о. директора Департаменту охорони здоров’я Київської ОВА Любов Крикливець.

«На сьогодні в області Боярська лікарня інтенсивного лікування, Броварська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування та Київська обласна клінічна лікарня мають відділення реабілітації стаціонарного перебування, в яких ця послуга є законтрактованою, і населення Київщини може отримати таку допомогу безкоштовно», – зазначила Любов Крикливець.

Вона розповіла, що загалом в Україні неспеціалізовані стаціонарні реабілітаційні відділення мають запрацювати в 228 кластерних та надкластерних медзакладах, які увійшли до спроможної мережі. У кожному з них розташовуватиметься від 30 до 60 реабілітаційних ліжок. Також буде створено 6 спеціалізованих реабілітаційних медзакладів національного рівня. Усі ці заклади надаватимуть реабілітаційні послуги пацієнтам:

  • із травмами спинного мозку;
  • які потребуватимуть психологічного відновлення;
  • із важкою нейротравмою;
  • які потребують складної скелетної реабілітації;
  • яким потрібна складна реабілітація у разі ампутацій.

Метою реалізації проєкту розвитку мережі закладів реабілітації є сформувати близько 7 800 ліжко-місць для пацієнтів із травмами, хворобами та пораненнями, які потребують процесу активного відновлення. Це дозволить щорічно надавати якісні та безоплатні послуги з активної і доказової реабілітації для щонайменше 126 тисяч пацієнтів.

Стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом реабілітації має надаватися мінімум 14 днів із тривалістю процедур від трьох годин на день, за двома напрямами і більше — понад 21 день. Амбулаторна реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, які мають тривати понад годину на добу.

Кожен пацієнт залежно від важкості травми може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів упродовж року. Любов Крикливець наголосила, що доказова реабілітація є безоплатною та повністю покривається Національною службою здоров’я України в рамках Програми медичних гарантій.

Довідково.

Доказова реабілітація – надання реабілітаційних послуг на основі методологічно коректного застосування комплексу заходів із науково доведеною ефективністю та доцільністю. Доказову та ефективну реабілітацію мають надавати мультидисциплінарні реабілітаційні команди. Умови надання такої допомоги визначені в ліцензійних умовах для реабілітаційних центрів та відділень будь-якої форми власності.

 

Джерело