НОВА УКРАЇНСЬКА ШКОЛА: КИЇВЩИНА ОТРИМАЛА ФІНАНСОВИЙ РЕСУРС ДЛЯ ПРОДОВЖЕННЯ РЕФОРМИ – БРИФІНГ КОВА

  • 41

Держава відновила фінансову підтримку реформи «Нова українська школа». Київщина вже отримала 28 млн 585 тис. грн відповідної освітньої субвенції. Реформа НУШ триває в Україні сьомий рік. На сьогодні за новим Державним стандартом базової середньої освіти навчаються учні 1-4 класів, з 2022 року реформу почали впроваджувати в 5 класах. Цьогоріч за новим стандартом розпочали працювати 6 класи. Окрім того, є пілотні школи, які апробують Державний стандарт. Про це розповіла під час брифінгу заступниця голови Київської ОДА Жанна Осипенко.

«Для того, щоб забезпечити безперервність навчання за новим Державним стандартом й освітніми програмами, продовжити пілотування, підготовку педагогічних працівників, було відновлено державну фінансову підтримку реформи. Так, Київська область отримала 28 млн 585 тис. грн цієї субвенції. Ці кошти будуть спрямовані на придбання необхідних для успішного впровадження реформи засобів навчання та обладнання для кабінетів 5-6 і пілотних 7 класів, а також на підвищення кваліфікації педагогічних працівників, які викладають у таких класах, та підготовку тренерів-педагогів», – повідомила Жанна Осипенко.

Державна допомога буде розподілена між місцевими бюджетами пропорційно для кожної громади області, залежно від кількості класів, які почали працювати за новим стандартом. Зокрема, в цьому навчальному році у школах області працюють 2164  5-6 класів, у яких навчаються понад 50 тис. учнів. На їхні освітні потреби виділено 14,2 млн грн.

11,3 млн грн державної підтримки одержать пілотні 7 класи. У 9 громадах Київської області в 11 закладах освіти 17 пілотних класів навчаються за новими програмами й методиками на рік раніше та апробовують їх, щоб зробити кращими. Такі класи працюють у Богуславській, Боярській, Броварській, Гребінківській, Ірпінській, Коцюбинській, Пристоличній, Ржищівській та Петрівській територіальних громадах

Крім цього, 8 тис. педагогів, які пілотують проєкт і працюють з такими класами, зможуть підвищити свою кваліфікацію. Їхнє навчання розпочнеться найближчим часом та буде організоване так, щоб освітяни мали можливість продовжувати процес навчання дітей у школах.

«Нова українська школа» – це ключова реформа системи освіти. Головна мета – створити школу, в якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання,  а й уміння застосовувати їх у повсякденному житті.

Загалом на реформу «Нова українська школа» Урядом виділено коштів у розмірі 473,3 млн грн. Це важлива інвестиція в покращення якості освіти в українських школах і відновлення реформи.

Джерело: https://koda.gov.ua/