ПОЧАТКУ РОКУ ПОСЛУГАМИ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ СЛУЖБИ ЗАЙНЯТОСТІ СКОРИСТАЛИСЯ 3 ТИСЯЧІ ВПО – БРИФІНГ КОВА

  • 86

З початку 2023 року послугами Київської обласної служби зайнятості скористалися 3 тисячі внутрішньо переміщених осіб. Про спектр соціальних послуг та програм, які служба зайнятості надає вимушеним переселенцям з урахуванням їхніх можливостей, інтересів та професійного досвіду, розповів під час брифінгу директор Київського обласного центру зайнятості Денис Дармостук.

«Допомога внутрішньо переміщеним особам працевлаштуватися та інтегруватися в нових умовах – пріоритетне завдання служби зайнятості сьогодні. Так, протягом цього року вдалося працевлаштувати майже 800 осіб із числа зареєстрованих безробітних ВПО. Крім того, служба зайнятості реалізовує активні програми, які націлені на підтримку вимушених переселенців та сприяють їхньому оперативному працевлаштуванню. Для підвищення конкурентоспроможності таких осіб на ринку праці є можливість отримати ваучер на навчання для здобуття нового фаху або підвищення кваліфікації. За цією програмою пропонується 124 професії та спеціальності. На сьогодні вже 128 ВПО отримали такий ваучер», – повідомив директор обласного центру зайнятості.

Служба зайнятості не лише забезпечує людей роботою, а й надає можливість відкриття власного бізнесу. Уже 53 вимушені переселенці отримали мікрогранти для започаткування або релокації власної справи. Це люди, які не тільки працюють, але й забезпечують робочими місцями інших.

З метою допомогти переселенцям якнайшвидше налагодити життя на новому місці, забезпечувати себе й свою родину працюють компенсаторні урядові програми, які стимулюють бізнес працевлаштовувати ВПО. Зокрема, програма компенсації роботодавцям за працевлаштування переселенців передбачає надання підприємцям виплат упродовж 2 місяців у розмірі 6700 грн за кожного працевлаштованого з числа ВПО. Цього року 443 роботодавці Київщини отримали таку компенсацію. Програма допомогла забезпечити робочими місцями 729 ВПО. Реалізація цієї програми триває.

Також Денис Дармостук зазначив, що фахівці служби зайнятості проводять інформаційно-консультаційні заходи в місцях компактного проживання ВПО для комплексного вирішення проблем працевлаштування людей, які через війну переїхали на Київщину. З початку року більше 300 таких виїзних заходів відвідали понад 3 тисячі переселенців.

Крім того, у складі Координаційного центру підтримки цивільного населення при Київській обласній військовій адміністрації створено робочу групу з питань працевлаштування та професійної орієнтації ВПО. Її завдання – піклуватися про людей, які через війну вимушено покинули свої домівки, та створити для них гідні умови життя. Головним питанням є інтеграція внутрішньо переміщених осіб до тих громад, у яких вони мешкають, їх соціальний захист та працевлаштування.

Джерело: https://koda.gov.ua/