УКРАЇНЦІ ЦЬОГОРІЧ ВПЕРШЕ ВІДЗНАЧАЮТЬ РІЗДВЯНО-НОВОРІЧНІ СВЯТА ЗА НОВОЮЛІАНСЬКИМ КАЛЕНДАРЕМ – БРИФІНГ КОВА

  • 88

В Україні розпочався цикл різдвяно-новорічних свят. Починаючи з цього року, українці відзначають їх за новоюліанським календарем: святковий період почався 18 листопада на Романа та закінчиться на Водохреща – 6 січня. Також вперше День Святого Миколая припадає на 6 грудня. Про це повідомила під час брифінгу директорка Департаменту культури та туризму Київської ОВА Анна Куценко.

«Сьогодні, коли Україна потерпає від війни, коли ворог прагне знищити все українське, як ніколи важливо пам’ятати та зберігати власні традиції. Цей особливий святковий час сповнений давніми обрядами, звичаями та ритуалами. Це Різдво та Новий рік, період колядок, щедрівок, вертепів, молодіжних вечорниць із ворожіннями і забавами та інші не менш важливі свята: Катерини, Андрія, Миколая, Меланки тощо», – розповіла директорка Департаменту.

Анна Куценко зазначила, що до свята Миколая Київська область підготувала низку заходів у закладах культури на різні смаки. Так, у громадах діятимуть 36 резиденцій Святого Миколая, здебільшого розміщені на базі закладів культури: у бібліотеках, будинках культури, а також працюватимуть виїзні резиденції з адресним врученням подарунків для близько 10 тисяч дітей області.

У 33 громадах цього року резиденції не діятимуть, проте там запланована низка тематичних заходів для малечі. Зокрема, встановлення та прикрашання святкових ялинок. Слід зазначити, що на ці заходи не витрачатимуться кошти з місцевого бюджету, ялинки встановлюватимуть винятково за кошти меценатів та інших донорів і партнерів, а прикрашатимуть минулорічними іграшками.

«Попри все, наші діти повинні відчувати дух різдвяних свят. Продовжуємо тримати стрій і дарувати дітям гарний настрій, відволікаючи хоч на мить від реалій війни», – наголосила Анна Куценко.

Крім того, Департамент культури та туризму КОВА спільно з обласними музейними закладами започаткував серію навчальних семінарів про те, як святкувати традиційне Різдво. Їх проводитимуть у різних громадах, а з графіком можна буде ознайомитися на порталі «Мандруй Київщиною» та на Facebook на сторінці Департаменту.

Закликаємо організаторів святкових подій дотримуватися заходів безпеки під час проведення святкувань. А також наголошуємо, що в разі оголошення сигналу «Повітряна тривога» всі без винятку учасники заходів повинні пройти в найближче укриття та перебувати там до відбою. Бережіть себе та своїх близьких!

 

Джерело: https://koda.gov.ua/