Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам’ять

  • 282

14 грудня, Славутич, як і вся Україна, вшановує учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. 37 років тому завершилися будівельно-монтажні  роботи   об'єкта «Укриття» над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС. Унікальний об’єкт був збудований у рекордний термін, зусиллями сотні тисяч будівельників, військовослужбовців, шахтарів, проєктувальників, вчених і звичайно безпосередньої участі мужнього персоналу Чорнобильської АЕС. 

Не дивлячись на складні погодні умови, війну традиції цього дня у Славутичі залишаються незмінними. На згадку про подвиг ліквідаторів, представники громадських організацій чорнобильців, міської влади, Чорнобильської АЕС поклали квіти до пам’ятного знака Героям Чорнобиля.

У Загальноміському бібліотечно-інформаційному центрі відбулася зустрічі тих, хто працював на Чорнобильській АЕС, безпосередньо ліквідовував наслідки аварії, будував об’єкт «Укриття».  

Слова вдячності ліквідаторам прозвучали від першого заступника міського голови Віктора Шевченка, голови профспілкового комітету ЧАЕС Богдана Сердюка, голови Громадської ради з розвитку міста Володимира Удовиченка тим, ким пишається Славутич, тим, які у 1986 році врятували не тільки українську землю, а й все людство від ядерного лиха.   

А далі своїми спогадами про часи ліквідації аварії поділилися безпосередні учасники подій Анатолій Сухецький, Євгеній Яшин, Сергій Акулінін, Олександр Забірченко, Валентин Коренський, Ігор Оленич, Анатолій Забобонов, Володимир Крупський. Про окупацію Чорнобилької АЕС та її сьогодення розповів депутат міської ради Дмитро Стельмах. 

Рідні військовополонених нацгвардійців Ірина Козленко та Наталія Созінова подякували ліквідаторам за приклад мужності, витримки і впевненості у здоланні біди. Володимир Удовиченко запропонував від усіх чорнобильців підготувати звернення щодо міжнародного тиску на країну-агресорку. 

Пам’ятаємо, що ліквідатори – це звичайні люди, які врятували світ від ядерної загрози ціною власного життя та здоров’я, а за їх словами вони просто виконували свою роботу. Тримаємося всі разом, неодмінно переможемо ворога і здолаємо всі труднощі. Перемогли атом – переможемо й російських окупантів.