ПОНАД 471 МЛН ГРН ВИДІЛИЛА ДЕРЖАВА КИЇВЩИНІ ЦЬОГОРІЧ ДЛЯ НАДАННЯ ДОПОМОГ ПОСТРАЖДАЛИМ ВІД ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ – БРИФІНГ КОВА

  • 96

У Київській області проживає найбільша кількість людей в Україні, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи. Київська обласна військова адміністрація приділяє велику увагу саме цій категорії населення. У 2023 році на Київську область за бюджетною програмою «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» було спрямовано державних коштів на загальну суму понад 471 млн грн. Про це повідомив під час брифінгу директор Департаменту соціального захисту населення Київської ОВА Ігор Мещан.

«На сьогодні на обліку перебувають 550 710 таких осіб. Серед них 29 215 осіб є учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС, з яких 9 755 – особи з інвалідністю. За рахунок державної субвенції Київщині було виділено 471 484 204 гривень для надання різних видів державних допомог постраждалим громадянам», – зазначив Ігор Мещан.

Так, на здійснення доплат за роботу у зоні відчуження, надання щорічної та додаткової відпусток, збереження заробітної плати у разі переведення на нижчеоплачувану роботу та у зв’язку з відселенням, було спрямовано 269 808 468 гривень для 42 094 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

На виплату грошової компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування для 57 111 громадян виділено 178 323 973 гривні, які були повністю виплачені зазначеній категорії громадян станом на 14 грудня.

Для компенсації за шкоду, заподіяну здоров’ю, та допомоги на оздоровлення у випадку звільнення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виплачено 12 125 693 гривень для 62 885 людей.

Також приділяється велика увага потерпілим від Чорнобильської катастрофи дітям. Зокрема, для 230 осіб було виділено більше 11 226 тис. грн на виплату грошової компенсації на потерпілих дітей, які не харчуються в їдальнях навчальних закладів, а також за всі дні невідвідування ними навчальних закладів та забезпечення видатків на безоплатне харчування дітей цієї категорії.

Крім того, зберігається визначений законодавством достроковий вихід на пенсію, компенсація за житлово-комунальні послуги та інші передбачені державою виплати.

Директор Департаменту соціального захисту населення нагадав, що 14 грудня в Україні традиційно вшановують учасників ліквідації аварії на ЧАЕС – людей, які ціною свого життя і здоров’я долали наслідки страшної трагедії. Цього дня в усіх громадах області відбулися заходи із вшанування пам’яті полеглих ліквідаторів. Багато з учасників ліквідації Чорнобильської аварії сьогодні служать у лавах ЗСУ та захищають нашу державу. Подвиг, який вони зробили в 1986 році, вони також повторюють сьогодні.

Джерело: https://koda.gov.ua/