Як посилити взаємодію між молодіжними радами та владою: результати навчальної події в Тернополі

  • 173

Фото без опису23 січня депутати Молодіжної ради «Майбутнє Славутича» (МР) та представниця ОМС (Органи місцевого самоврядування) Ксенія Шевчук відвідали навчальну подію у Тернополі «Як посилити взаємодію між Молодіжними радами та владою»!

Метою заходу було посилення взаємодії між Молодіжними радами та владою в умовах війни через формування інструментів співпраці та практик, які існують на сьогодні в Україні. Молодь мала змогу поспілкуватися, як між собою, так і з представниками ОМС, обмінятися досвідом та поділитися успішними кейсами своїх громад.

Усі вправи та активності під час заходу були змістовними та цікавими. Присутній молоді дуже сподобалася практична симуляційна гра «Зміни - це ми». Під час гри ОМС та МР обмінялися ролями та мали змогу відчути на собі важкість і важливість конструктивного діалогу, як у внутрішньому колективі, так і під час співпраці на штучній стратегічній сесії Міської ради, де МР адвокатувала винесення питання щодо створення Молодіжного простору у своєму місті.

У події взяли участь та поділилися своїм досвідом, успішними кейсами взаємодії молоді та влади народні депутати України: (Роман Лозинський, Марія Мезенцева), представниця Міністерства молоді та спорту України Лілія Шкира, фахівчиня Проєкту «Молодь за демократію в Україні: Фаза ІІІ» Людмила Кіндрат, Тернопільської ОВА (начальник управління молоді, спорту, іміджевих проєктів Андрій Човган, органів місцевого самоврядування, молодіжних рад, Міжнародного республіканського інституту (старша спеціалістка програм Лідія Фесенко), Голова МР при МЗС Денис Ганжа, Голова Молодіжної ради Тернополя Назар Мельничук, Секретар Молодіжного Конгресу Зборова Богдан та директорка Управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міської ради Христина Білінська, Завідувачка сектору молодіжної політики Відділу молоді та спорту Виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області Ксенія Шевчук, а також представники Української Асоціації Молодіжних рад.

Підводячи підсумки та прорефлексувавши усі напрацювання, які відбулись під час заходу, можемо сміливо зазначити, що українська молодь є рушієм змін та розвитку українського суспільства. Адже маючи ідею, бажання її реалізації та розуміння певних юридичних питань, налагоджену співпрацю з владою міста, Молодіжні ради мають змогу реалізувати проєкти на локальному рівні, що в свою чергу призведе до змін у суспільстві. Хочемо поділитися коментарем однієї з учасниць події зі Славутича: "Завжди приємно побути в колі активних, прогресивних та ідейних молодих людей. Тематика заходу була неабиякою актуальною, адже на сьогодні ми маємо низку спільних викликів, які зумовлюються нелегкими часами в нашій країні. Співпраця з владою та ОМС має великий вплив на діяльність Молодіжних рад, активної молоді у громадах та відображається на успішності реалізацій молодіжних ініціатив». За результатами заходу було створено дорожню карту взаємодії з владою для Молодіжних рад України, що увійшла до посібника «Незламна молодь: Молодіжні ради». Цей посібник має на меті надати молодим людям, активістам, молодіжним працівникам, і діячам громадського сектору необхідні знання та інструменти для ефективної роботи з Молодіжними радами.

Зазначаємо, що програма «Незламна молодь: Молодіжні ради» розроблена Українською асоціацією Молодіжних рад та втілюється в межах програми Мріємо та діємо, яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine - USAID Україна) та виконується IREX in Ukraine у партнерстві з Міжнародний республіканський інститут - IRI Ukraine.