Виплати та порядок їх здійснення у випадку зникнення безвісти військовослужбовців

  • 59

Фото без описуПід час зустрічей з рідними та родичами осіб, зниклих безвісти за особливих обставин представникам Секретаріату Уповноваженого часто задаються запитання стосовно виплат та порядку їх здійснення у випадку зникнення безвісти військовослужбовців.

Вважаємо за необхідне роз'яснити, що на цей час в Україні виплати грошового забезпечення сім’ям військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками, а також інтернованих у нейтральних державах або безвісно відсутніх врегульовано  відповідним  Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 р. № 884.   

Указаним порядком зокрема визначено:

  • механізм виплати грошового забезпечення, в тому числі додаткових та інших видів грошового забезпечення, сім’ям військовослужбовців Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, Держспецтрансслужби та Держспецзв’язку;
  • розкрито термін “безвісно відсутній військовослужбовець”; 
  • визначено членів сімей військовослужбовців які мають право отримувати виплати.        

Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану, також врегульовано постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 168.

Указаною постановою зокрема установлено на період воєнного стану:

  • розміри додаткових винагород для різних категорій військовослужбовців які виконують бойові завдання;
  • розміри додаткових виплат військовослужбовцям строкової військової служби та курсантам;
  • врегульовано питання додаткових виплат у разі: поранення, захоплення в полон, безвісної відсутності, загибелі.

Джерело