Підтримка захисників та інтеграція ВПО: Київщина розширює співпрацю із міжнародними та вітчизняними організаціями

  • 93

Фото без описуДопомогу ВПО та захисникам і ветеранам обговорили учасники Координаційного центру підтримки цивільного населення при КОДА. Засідання відбулося під головуванням заступника голови Київської ОДА Сергія Білецького.

Наразі на Київщині взято на облік понад 327 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Інтеграція переселенців та забезпечення їх житлом – пріоритет для Київської обласної державної адміністрації.

Торік була прийнята Київська обласна цільова програма «Підтримка внутрішньо переміщених осіб на 2023-2025 роки». Вона, зокрема, передбачає реконструкцію наявних приміщень, а також переобладнання нежитлових приміщень на житлові для тимчасового проживання ВПО.

Наразі розпочато переобладнання вільних приміщень медзакладу в м. Славутич на житло для переміщених осіб за підтримки УВКБ ООН.

Торік також прийнята Київська обласна цільова програма соціальної підтримки в Київській області Захисників та Захисниць України, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, а також родин Героїв Небесної Сотні на 2024-2025 роки. На реалізацію її заходів у 2024 році заплановано спрямувати понад 154 млн грн.

Міжнародні партнери та благодійники активно допомагають Київщині розширювати сфери та види підтримки людей під час війни. На засіданні Координаційного центру міжнародні та вітчизняні благодійні фонди та громадські організації презентували свою роботу та можливості щодо соціального захисту та соціального супроводу внутрішньо переміщених осіб, ветеранів війни та Захисників і Захисниць членів їх сімей.

Спектр допомоги організацій від гуманітарної – видачі продуктових наборів та засобів гігієни до відбудови житла та закладів соціальної сфери. Також вони активно надають соціальний та медичний супровід сім’ям, психологічні консультації, підтримують молодь, допомагають знайти роботу, надають гранти для початку власної справи.

Представники області та громад подякували за плідну співпрацю учасникам заходу: Управлінню Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україн, Київській обласній організації Товариства Червоного Хреста України, МОМ в Україні, UNICEF, Global Empowerment Mission, БФ «Стабілізейшен Суппорт Сервісез», БФ «Право на захист», БФ «Карітас-Київ».

Джерело: КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

Довідково:

На території Київської області діє благодійна програма – житло для внутрішньо переміщених осіб від Американського благодійного фонду «До України з Любов’ю», це комплекс індивідуальних та багатоквартирних житлових будинків «Містечко Хансена». Це житло, яке надається у безкоштовне користування до 5 років на території Софіївської Борщагівки, село Тарасівка (Боярська територіальна громада), також є: будинки для самотніх ВПО похилого віку у селі Колонщина (Макарівська ТГ) та в селі Любимівка.

Для отримання житла потрібно заповнити анкету за посиланням: https://toukrainewithlove.org/application/. Щоб отримати житло у вищезазначеній благодійній програмі, потрібно надати максимально повну інформацію по кожному члену родини та вказати дохід. Порядок заселення визначається Американським благодійним фондом «До України з Любов’ю».