Славутич продовжує реалізовувати безбар’єрні рішення

  • 127

Фото без описуСлавутич – одне з тих міст, про які ми часто згадуємо в контексті безбар’єрності, його навіть називають лабораторією безбар’єрних рішень, адже воно першим підписало Меморандум про розвиток безбар’єрної архітектури у 2021 році в рамках ініціативи першої леді Олена Зеленська «Без барʼєрів» та послідовно продовжує реалізовувати безбар’єрні рішення.

Що можна назвати трьома «китами», головною підпорою, яка дозволяє містам та містечкам розбудовувати безбар’єрне середовище?

  • Стратегічне бачення важливості безбар’єрності.

Коли ми кажемо «стратегічне», то маємо на увазі, що послідовні кроки та заходи прописані в системних документах. Бо зрозуміло, що всі ми хочемо мати доступ до освіти, дозвілля, працевлаштування. Але сьогодні нас зустрічає одна криза за іншою, тож необхідно, щоб заходи з безбар’єрності завжди залишалися у фокусі місцевої політики, не зважаючи на ситуативні проблеми, як то необхідність відремонтувати кришу в школі чи залатати яму в асфальті. Наприклад, коли проводиться поточний ремонт доріг, то він містить заниження бордюрів на пішохідних переходах, фінансування заплановано з поточних витрат. Необхідно мати чітку стратегію безбар’єрності та розуміння її всіма міськими службами. В Славутичі, то цима стратегічними документами виступає міська цільова Програма «Славутич — безбар’єрне місто» на 2021-2024 роки та розроблений план заходів до програми, також в місті створена позиція Радника міського голови з питань безбар’єрності.

  • Активна участь громадянського суспільства.

Програма безбар’єрного розвитку Славутича розроблялася в тісній співпраці з громадськими діячами, які допомагали команді міського голови побачити всі напрями безбар’єрності у доповнення до питань архітектурної доступності. Також всі ініціативи з реалізації програми міська влада реалізовувала після широких громадських обговорень з містянами, що створює дійсно інклюзивний процес прийняття рішень. У 2021 році була розроблена інтерактивна мапа «Безбар’єрний Славутич», яка постійно оновлюється завдяки тому, що містяни вказують на пропущені поріжки, недоступний простір для велосипедів і дитячих візочків тощо. Так формується суспільний запит і це спонукає місто до стрімкого розвитку.

  • Культура безбар’єрності.

В Славутичі реалізовується багато проєктів на принципах безбар’єрності, нещодавно відкрили доступне бомбосховище в дитячому садочку, реанімаційне відділення лікарні та цех, де розмістився релокований з Маріуполя бізнес, що готує перші страви тривалого зберігання. Але я б хотіла окремо відзначити Молодіжний простір, який нещодавно відреставрували з дотриманням вимог доступності. У його стінах тепер відчуватимуть себе більш комфортно та зможуть вільно пересуватися представники маломобільних соціальних груп, люди з порушеннями зору тощо. І цей простір – справжній оазіс безбар’єрної культури, де кожен може відчути себе вільним і повноцінним членом суспільства. Безбар’єрна та толерантна комунікація, доброзичливість та компетентність – ось що робить його настільки привабливим для молоді міста. І поширити цю культуру, відкриту та привітну комунікацію, потрібно на всі організації, які надають публічні послуги, бо це про справжню безбар’єрність, яка відчувається.

Кожна громада має свої виклики, в чомусь спільні, в чомусь дуже відмінні. Але важливо мати чітке бачення, активно залучати громадян та розвивати культуру залучення і різноманітності, щоб кожна людина могла по-справжньому відчути переваги життя в безбар’єрному просторі.

Фото: Молодіжний простір м. Славутич

Публікацію підготовано в межах ініціативи «Безбар’єрність — спільними зусиллями», яка реалізується у співпраці з Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України за підтримки проєкту ПРООН «Підтримка громадянського суспільства та молоді» та фінансування Міністерства закордонних справ Данії.

Джерело: фейсбук-сторінка Радниці – Уповноваженої Президента України з питань безбар'єрності Тетяни Ломакіної.