Легітимність влади в умовах воєнного стану

  • 94

Фото без описуЗважаючи на обмеження воєнного стану, в Україні не відбулися чергові парламентські вибори 29 жовтня 2023 року і не відбудуться чергові президентські вибори 31 березня 2024 року.

В умовах воєнного стану проведення виборів заборонено законодавством України, а повноваження органів державної влади продовжуються до його завершення.

Україна не може провести вибори через російську агресію. Натомість путінський режим з власного бажання перетворив процес волевиявлення в Росії на фарс.

Влада України залишається легітимною для всіх міжнародних партнерів, натомість “вибори Путіна” у березні 2024-го не будуть визнані демократичним світом.

Тему “нелегітимності української влади” активно розвиває російська пропаганда, яка всіма способами прагне нашкодити Україні, щоб завдати їй поразки у війні.

Перенесення виборів через війну - не унікальна ситуація у світовій практиці. Британський Парламент, обраний у 1935 році, не переобирався у визначені строки в 1940 році й керував країною 10 років. Саме на цей Парламент опирався прем’єр-міністр Вінстон Черчилль під час Другої світової війни.

Після завершення дії воєнного стану в Україні вибори відбудуться відповідно до Закону.

Джерело: Дайджест основних подій тижня та основні позиції інформаційного реагування / КОВА: Управління комунікацій. – 2024. – 1 березня. – С.2.

Інші статті

Всі статті