Будьмо відповідальними! Бережімо первоцвіти!

  • 84

Фото без описуВідповідно до вимог Законів України “Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про рослинний світ”, “Про Червону книгу України” та з метою посилення заходів державного нагляду щодо збереження раноцвітних об'єктів рослинного світу, Славутицька  міська рада повідомляє наступну інформацію.                                       

З настанням весняно-літнього періоду особливо актуальним є питання збереження раноцвітних об'єктів рослинного світу, в тому числі занесених до Червоної книги України. Щороку, у весняний період, триває масова торгівля раноцвітними видами рослин, зокрема й тими, що занесені до Червоної книги України, є рідкісними й перебувають під загрозою зникнення.

Пролісок складчастий, пролісок звичайний (білосніжний), цибуля ведмежа (черемша), всі види сон-трави, тюльпан дібровний, проліски дволистий та сибірський, конвалія, білоцвіт весняний, шафран Гейфелів, шафран весняний, – це далеко не повний перелік первоцвітів. Усі ці рослини знаходяться на межі зникнення.

За знищення рослин, які перебувають на межі зникнення та потребують охорони, передбачено відповідальність. Зокрема, незаконний збір і реалізація рідкісних і занесених до Червоної книги України раноцвітних рослин заборонені Законом України "Про Червону книгу України", та статтями 88-1 та 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення.  Забороняють реалізовувати не тільки першоцвіти, зібрані в природі, а й вирощені у штучних умовах. За порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, або таких, які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачена відповідальність за статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу на суму від ста (1700 грн) до двохсот п’ятнадцяти (3655 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої.


Управління економіки та соціального розвитку міста 

Інші статті

Всі статті