Підписаний Меморандум щодо співпраці між Офісом Ради Європи в Україні - Києві та Славутицькою міською радою

  • 61

Фото без описуНа фейсбук-сторінці Офісу підтримки громадських ініціатив м.Славутич оприлюднено інформацію про підписання Меморандуму між Офісом Ради Європи в Україні - Києві та Славутицькою міською радою. Цей крок стане важливим етапом у розвитку деліберативної демократії в Україні.

Представники міста взяли участь у конференції, де обговорили перспективи та виклики дорадчої демократії. На конференції було розглянуто питання щодо деліберативної демократії, досвід впровадження в інших країнах, кращі практики та плани пілотування механізму громадських асамблей у 2024 році.

Пропонуємо для ознайомлення повний текст публікації:

Дякуємо проєкту Рада Європи: громадська участь за можливість впровадження у Славутичі інноваційного механізму громадських асамблей, що стане важливим етапом в розвитку деліберативної демократії в Україні.

Днями представники Славутича взяли участь у конференції «Інноваційні методи залучення громадян: майбутнє деліберативної демократії в Україні», де були обговорені перспективи та виклики дорадчої демократії під час війни та в повоєнний період в цілому та запровадження громадських асамблей як інструменту деліберативної демократії зокрема.

☑️ В основі деліберативної (дорадчої) демократії — ідея використовувати деліберацію (виважені, розсудливі, аргументовані обговорення) для пошуку шляхів розв’язання суспільних проблем, а також використовувати консенсусний потенціал для залагодження конфліктів та розгляду чутливих питань.

Під час конференції обговорили:

☑️ що таке деліберативна демократія та як через її механізми громадяни залучаються до прийняття рішень;

☑️ досвід впровадження деліберативних механізмів в країнах-членах Ради Європи;

☑️ кращі практики та приклади організації громадських асамблей в європейських країнах, в тому числі в післявоєнний період;

☑️ плани щодо пілотування механізму громадських асамблей у 2024 році.

Громадські асамблеї – один з найрозповсюдженіших інструментів деліберативної демократії, який вже впроваджено у багатьох країнах Європи та світу.

Цього року проєкт Рада Європи: громадська участь надасть комплексну експертно-методичну підтримку у впровадженні механізму громадських асамблей в двох пілотних українських громадах – Славутицькій та Звягельській громадах, що стане важливим етапом в розвитку деліберативної демократії в Україні.

Довідково

Проєкт Ради Європи «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь під час війни та в післявоєнний період» впроваджується Офісом Ради Європи в Україні в рамках ухваленого Плану дій для України «Стійкість, відновлення і відбудова» на 2023-2026 рр. і є продовженням розбудови результатів проєкту 2021-2022 років. У м.Славутичі заходи проєкту реалізує Офіс підтримки громадських ініціатив КП Агентство регіонального розвитку м.Славутич

Джерело: Офіс підтримки громадських ініціатив м.Славутич