Тютюн – підступний ворог, або про що не знав Колумб

  • 37

Фото без описуПро шкоду куріння сказано незліченно, але все ж…. В 1492 році під час експедиції до Америки першовідкривачі на чолі з Христофором Колумбом з подивом спостерігали, як місцеві жителі втягували в себе дим із листків якоїсь рослини, що тліє, а також — як жують і ковтають його. Аборигени називали згортки висушеного листя «табако» і «сигаро». Супутники Колумба повернулись в Іспанію і привезли з собою невеликі запаси тютюну і звичку його куріння. Саме з цього часу згубна звичка почала ширитись Європою.

Для когось куріння – це ритуал, розслаблення і відхід від реальності, від якого неможливо відмовитися. Однак, куріння — не просто звичка чи задоволення, це наркотична залежність і хвороба.

«Люди впускають ворога у свої вуста, і він викрадає їх мозок» - писав Вільям Шекспір, а Оноре де Бальзак вважав, що тютюн приносить шкоду тілу, руйнує розум, отупляє цілі нації.

Курці використовують сигарети для систематичного заповнення власних легенів канцерогенними смолами, поступово засмічуючи та отруюючи свої кровоносні судини. Також, існує хибна думка, що куріння заспокоює, але сигарети не тільки не заспокоюють нерви, а повільно, постійно руйнують їх.

За словами відомого борця із курінням А́ллена Карра, процес, пов'язаний з курінням, можна уподібнити ситуації з мухою, спійману комахоїдною рослиною. Спочатку муха поїдає нектар, але непомітно сама рослина починає пожирати муху.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), «вживання тютюну (куріння та оральне) є найбільшою причиною смерті, якій можна запобігти, у всьому світі». Майже половина людей, які курять або вживають цю речовину перорально, помирають від ускладнень, пов'язаних із ним. За оцінками ВООЗ, щороку близько 6 мільйонів (приблизно 10 % усіх смертей) людей помирають від причин, пов'язаних з тютюном. Також вмирають 600 000 некурців через пасивне куріння. У 20 столітті це стало причиною 100 мільйонів смертей.

Як говорив Аллен Карр, вам не потрібно затягуватися сигаретою, щоб насолоджуватися смаком кави або отримувати задоволення від спілкування з друзями. Вам не потрібні жовтий колір шкіри, неприємний запах з рота, чорні зуби, задишка, кашель, волосся, яке постійно пахне сигаретним димом. Вам не потрібні сигарети, щоб насолоджуватися життям повною мірою.

© Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області