Представники Ради безбар’єрності Славутицької міської територіальної громади  вивчали нові інструменти комунікації з громадськістю задля побудови відкритого діалогу в громаді

  • 42

Фото без описуПредставники Ради безбар’єрності Славутицької міської територіальної громади  вивчали нові інструменти комунікації з громадськістю задля побудови відкритого діалогу в громаді.

Розуміючи важливість відкритого та чесного діалогу з громадою, як інструменту побудови безбар’єрності на місцевому рівні, заступниця голови Ради безбар’єрності  міста Славутича, радниця міського голови з питань безбар’єрності Тетяна Мельник, директорка комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр», членкиня Ради безбар’єрності  Дар’я Кремер  взяли участь у семінарі, присвяченому технікам комунікації з громадськістю.  

Семінар провела Діана Проценко, авторка-розробниця академічних курсів, тренінгів, онлайн курсів на теми інформаційного права, переговорів, медіації, ефективної комунікації та діалогу в громадах. До заходу також долучилася радниця-уповноважена Президента України з питань безбар'єрності Тетяна Ломакіна та представники пілотних обласних та міських Рад безбар’єрності. Захід відбувся за підтримки ПРООН. 

Під час зустрічі обговорили як організувати проведення нарад чи зустрічей з громадськістю між засіданнями Ради безбарʼєрності так, щоб це було приємне спілкування та ефективний захід. Обговорили технічні моменти: як організувати простір, щоб він спонукав до взаємодії; яка роль візуалізації та інтерактивних інструментів тощо. 

«Комунікація – це важлива частина роботи ради безбар’єрності територіальної громади, адже потрібно розуміти інтереси та потреби мешканців своєї громади, почути кожного й кожну, але при цьому знайти спільне рішення. Не менш важливо й говорити про плани та результати своєї роботи простою та доступною мовою, щоб це було зрозуміло всім. Сподіваємося, що семінар підказав нові рішення та техніки, які допоможуть проводити зустрічі з громадськістю в легкій атмосфері, яка дозволяє побудувати конструктивний діалог та взаємодіяти заради спільної мети», –  зазначила Тетяна Ломакіна.

Учасники заходу поділилися досвідом роботи у своїх громадах та викликами, які виникають в процесі комунікації безбар’єрних рішень. Обговорили, чому важливо вміти бачити та говорити навіть про маленькі успіхи у складному процесі та які техніки для цього варто використовувати.  

«У сучасному суспільстві неможливо приймати важливі рішення без урахування думки мешканців громади. В цьому і полягає демократія: не лише обговорювати питання, а й брати на себе відповідальність за прийняті рішення. Нічого для нас без нас!», – зауважила славутичанка Тетяна Мельник.

Рада безбар'єрності територіальної громади – це  консультативно-дорадчий орган при органах місцевого самоврядування. Його метою є моніторинг виконання стратегічних документів по безбарʼєрності та пошук рішень з поліпшення доступності міських просторів та послуг, діалог та консультації з громадськістю для обговорення питань, які потребують додаткової експертної уваги та спільного пошуку варіантів вирішення.