Вакцина «Jynneos» проти натуральної віспи та віспи мавп зʼявилась у Славутичі

  • 71

Фото без описуКНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» СМР інформує, про те, що у закладі зʼявилась вакцина проти мавпячої віспи. За потреби, всі мешканці м.Славутича, незалежно від заключної декларації з лікарем, можуть звертатися в кабінет щеплення (115 каб.)

Вакцина «Jynneos» – це жива вакцина проти натуральної віспи та віспи мавп. Призначена для людей віком від 18 років, які мають високий ризик зараження. Вакцинування: 2 дози з інтервалом 4 тижні.

Мавпяча віспа - зоонозний вірус, захворювання, яке передається від тварини до людини (гризуни та примати).

Випадки мавпячої віспи - рідкісної, маловідомої хвороби - зафіксовані у кількох європейських країнах, зокрема у Великій Британії, а також у США, Канаді та Австралії. Станом на 15 червня 2023 р. відомо про 2103 лабораторно підтверджених випадки, включаючи одну смерть у Нігерії. У вересні 2022 р. є випадки в Україні.

Віспа мавп починається з лихоманки, головного болю, м'язових болів та виснаження. Основна відмінність між симптомами віспи та віспи мавп полягає в тому, що віспа мавп викликає збільшення лімфатичних вузлів (лімфаденопатія), а віспа – ні.

Шляхи зараження

Мавпяча віспа передається через тісний контакт з інфікованою людиною. Вірус може потрапити в організм через пошкоджену шкіру, дихальні шляхи або через очі, ніс чи рот.

Раніше її вважали інфекцією, яка не передається статевим шляхом, але вона може передаватися при прямому контакті під час сексу.

Вірус мавпячої віспи можна також підхопити від інфікованих тварин, як-от мавпи, щури та білки, або через заражені вірусом предмети - постільну білизну та одяг.

Симптоми

Початкові симптоми включають лихоманку, головний біль, набряки, біль у спині та у м'язах.

Після зниження температури може з'явитися висип наповнений рідиною, який часто починається на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла, найчастіше на долоні та стопи, інколи з’являється на рогівці очей (можливо ускладнення – сліпота).

Висип, який може дуже боліти та свербіти, змінюється та проходить різні стадії, після чого утворюється струп, який пізніше відпадає. Ураження можуть залишити рубці.

Спалахи можна контролювати за допомогою профілактики інфекції.

Вакцинація проти віспи має 85% доведеної ефективності у запобіганні мавпячій віспі.

Профілактика

Щоб запобігти інфікуванню віспою мавп:

  • регулярно мийте руки з милом або використовуйте дезінфекційний засіб на спиртовій основі (особливо перед їжею, до та після відвідування вбиральні, а також перш ніж торкатися власного обличчя);
  • очищайте і дезінфікуйте поверхні, до яких зазвичай торкається людина у середовищах, де могли бути інфіковані особи;
  • уникайте тісного контакту «шкіра до шкіри» з людьми, у яких є симптоми, схожі на віспу мавп;
  • уникайте контакту з предметами та матеріалами, якими користувався хворий;
  • під час статевих контактів користуйтеся латексними чи поліуретановими презервативами;
  • уникайте відвідування саун, секс-клубів, приватних секс-вечірок (анонімні сексуальні кон: такти з кількома партнерами можуть поширювати віспу мавп).