Шість напрямків безбар’єрності, яких потребує Славутич: визначаємо пріоритети разом

  • 133

Фото без описуУ Молодіжному просторі відбувся відкритий діалог славутичан «Чи на часі розбудова безбар’єрності у Славутичі зараз і чому?». 

Міський голова Юрій Фомічев презентував напрацювання Славутича –  лабораторії з розробки та впровадження на практиці безбар’єрних рішень. Не один рік, покроково наше місто рухається шляхом створення доступного простору: розроблена і затверджена Стратегія розвитку міста Славутича до 2025 року та  Програма «Славутич – безбар’єрне місто» на 2021–2024 роки; створена посада радника міського голови з питань безбар’єрності; проведено опитування маломобільних груп населення та  аудит доступності міста; створена інтерактивна мапа інклюзивності соціально-важливих об’єктів та основних маршрутів до них; зроблені заниження пішохідних переходів, встановлені пандуси. 

У кожному з шести напрямків Національної стратегії створення безбар’єрного простору в Україні: фізичній, інформаційній, суспільній, економічній, цифровій та освітній, місто має напрацювання. Як зауважив міський голова Юрій Фомічев:

«Безбар’єрність –  це про піклування, повагу до людей, готовність до двостороннього процесу». 

Дійсно, під час війни впровадження безбар’єрності набуло ще більшого значення.       

Медіатори зустрічі, Діана Проценко та Лілія Олійник, допомогли шістьом групам учасників діалогу, відповідно до Національної стратегії безбар’єрності, висловити власні думки, почути один одного, внести пропозиції до змін Програми «Славутич –  безбар’єрне місто», відпрацювати спільні дії. 

«Славутич, разом з Рівним, Полтавою та Тернополем, став пілотним містом, яке створило Раду безбар’єрності територіальної громади. Це консультативно-дорадчий орган, який щокварталу відслідковуватиме рух до безбарʼєрності та підійматиме складні питання до обговорення. Подібні зустрічі, де можна визначити та проговорити пріоритети в широкому громадському колі, допомагають зосередитися на найбільш нагальних питаннях в громаді та окреслити план дій», - зазначила Радниця-уповноважена Президента України з питань безбар'єрності Тетяна Ломакіна.

Підсумовуючи, Славутич має певний досвід, яким ділиться з іншими громадами. Для мерів міст відпрацьований посібник «Славутич – лабораторія безбар’єрних рішень». Справді, громада Славутича запроваджує нову філософію та разом визначає пріоритети у безбар’єрності у своєму місті.

Захід організовано  в межах ініціативи «Безбар’єрність – спільними зусиллями», яка реалізується у співпраці з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та проєктом «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe) за підтримки проєкту ПРООН «Підтримка громадянського суспільства та молоді» та фінансування Міністерства закордонних справ Данії.