Славутич зустрічав картоплярів з усієї України

  • 123

Часто картоплю в Україні називають «другим хлібом». Вона популярна у раціоні українців, традиційних справах: борщі, варениках, картопляниках. Основну сільськогосподарською культурою вирощують як у приватних господарствах, так і у великих аграрних підприємствах.

Україна є одним із найбільших виробників картоплі у світі  та входить до топ-5 країн за обсягами виробництва картоплі. У середньому, урожайність картоплі в Україні становить приблизно 15-20 тонн з гектара. Однак, на більш інтенсивно оброблюваних господарствах з використанням сучасних технологій та агротехнічних способів, урожайність може досягати 30-40 тонн з гектара.

Однак, війна, розпочата росією у 2022 році, завдала значних збитків аграрному сектору України, включаючи картоплярство. Окупація частини територій, руйнування інфраструктури, бойові дії, мінування сільськогосподарських земель призвели до зменшення площ посівів, зниження врожайності та збільшення витрат на виробництво. Згідно з оцінками, збитки аграрного сектора України, включаючи картоплярство, сягають десятків мільярдів доларів.

Проте українські картоплярі тримають свій фронт. 13 червня у місті Славутичі відбувся Міжнародний день картоплі в Україні та загальні збори Української асоціації виробників картоплі. Президент асоціації ірландець, нині славутичанин Томас Карпентер, засновник ТОВ «Технолоджі Україна», підприємства, що виробляє обладнання для картоплярства у нашому місті, переконаний у величезному потенціалі України у сфері сільського господарства Європи та світу.

У цей день до Славутича завітали фермери-картоплярі практично з усіх регіонів України, представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державного агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства і продовольчих програм, Програми USAID АГРО, підприємств-переробників картоплі та Ірландської федерації картоплі.

З вітальними словами до аграріїв звернулися: Томас Карпентер, президент Української асоціації виробників картоплі; Юрій Фомічев, міський голова Славутича; представники Міністерства аграрної політики та продовольства України; програми USAID АГРО.

 

Під час пленарних засідань аграрії свою увагу зосередили на питаннях підвищення рівня продовольчої безпеки України; створення стійкої системи виробництва, зберігання доробки та перероблення картоплі вітчизняними виробниками; зменшення травмування картоплі під час її сортування та закладки; різних підходах вирощування картоплі у регіонах країни; стимулах, заохоченні  у картоплярстві; впровадження національних насінництв вищих категорій для потреб галузі; перспективах та реаліях переробки чіпсової картоплі в Україні; отримання грантів для підтримки бізнесу. 

    

Серед ключових тем, обговорюваних на Міжнародному дні картоплі, були питання забезпечення аграріїв сучасними картоплесховищами та необхідність зрошення земель для досягнення стабільних врожаїв. Всі бажаючі змогли на відкритому майданчику оглянути сучасну сільськогосподарську техніку для картоплярів.

 

Українські картоплярі вважають, що не зважаючи на всі виклики сьогодення, розвивати українське картоплярство необхідно, бо для  цього є всі необхідні умови: родючі ґрунти, кваліфіковані фахівці та сучасна техніка.

 

 

 

 

 

Інші новини міста

Всі новини міста