Результати Форуму зацікавлених сторін Громадської асамблеї в Славутицькій громаді

  • 109

5 липня в Офісі підтримки громадських ініціатив Славутича зібралися представники громадських, молодіжних організацій, депутати міської ради,  представник закладів, установ, підприємств різних форм власності на Форум   зацікавлених сторін Громадської асамблеї.

Привітали учасників Форуму міський голова Юрій Фомічев та Дарина Соколова керівниця проєкту Ради Європи «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь під час війни та в післявоєнний період». Модерував  зустріч експерт офісу Ради Європи в Україні Олег Дукас.

 

Завдання для зустрічі визначено було чітко з самого початку – зібрати думки зацікавлених сторін щодо можливих тем Громадської асамблеї, визначити потенційних експертів та інші зацікавлені сторони.

 

На розгляд  Форуму для обговорення було запропоновано три теми:

1. Як можемо вдосконалити систему поводження з побутовими відходами в громаді?

2. Як може бути підсилена система освіти міста, щоб громадяни отримали якісні освітні послуги?

3. Наша громада зазнала соціально-економічних змін у зв'язку з війною та існує багато різних способів, щоб потреби жителів були задоволені. Що ми повинні робити?

 

У результаті обговорення запропонованих тем, активних дискусій, обміном думками, роботи в малих групах, після голосування, обрана тема № 1

Як можемо вдосконалити систему поводження з побутовими відходами в громаді?

 

Під час Форуму учасники отримали знання, що таке Громадська асамблея. Більш чітко змогли зрозуміти поточні проблеми у громаді. Прийшли до висновку, що  Громадська асамблея це сучасний інструмент, який сприяє довірі між громадою та владою, демонструє прозорість та відкритість місцевого самоврядування. А ще пілотний проєкт  дасть змогу об’єднати громаду у прийняті рішення, збагатить досвідом громадські інституції.

 

Наступним кроком у реалізації пілотного проєкту стане вибір Наглядової ради.

 

Громадські Асамблеї як інструмент деліберативної демократії впроваджуються за ініціативи та експертно-технічної підтримки проєкту Ради Європи «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь під час війни та в післявоєнний період» у співпраці зі Славутицькою міською радою, про що було підписано Меморандум у березні 2024 року.

 

Проєкт Ради Європи націлений, серед іншого, допомогти пілотним громадам запровадити ефективні та регулярні практики залучення громадськості до управління та розвитку громади, процедур участі, а також сприяти розвитку громадянського суспільства на місцевому рівні. Проєкт впроваджується Офісом Ради Європи в Україні в рамках ухваленого Плану дій для України «Стійкість, відновлення і відбудова» на 2023-2026 рр.