У Славутичі триває реалізація пілотного проєкту Ради Європи – «Впровадження громадських асамблей»

  • 82

До речі, Україна стане першою країною у світі, де Громадські асамблеї (ГА) будуть організовані під час війни.

У ході реалізації цього проєкту на 10 липня 2024 року:

визначено Координаційний комітет

призначено Команду від міськради

Для Координаційного комітету експертами  Ради Європи проведено тренінги.

5 липня  в Офісі підтримки громадських ініціатив відбувся Форум зацікавлених сторін ГА, метою якого було обрання теми для обговорення на самій асамблеї, яка відбудеться  у жовтні-листопаді. У результаті активних дискусій, обміном думками, роботи в малих групах, після голосування, обрана тема: Як можемо вдосконалити систему поводження з побутовими відходами в громаді?

Наступним кроком у реалізації пілотного проєкту стане вибір Наглядової ради.

Нагадаємо, що у березні 2024 року проведено конференцію «Інноваційні методи залучення громадян: майбутнє деліберативної демократії в Україні», на якій було розглянуто перспективи й виклики дорадчої демократії під час війни та в повоєнний період в цілому та запровадження Громадських асамблей як інструменту деліберативної демократії. Тоді ж було підписано Меморандуми про співпрацю щодо впровадження Громадських асамблей між Офісом Ради Європи в Україні та двома пілотними громадами Звягельською та Славутицькою.

 

З історії  Громадських асамблей

Вперше ГА були проведені у Канаді на початку 2000-х. У 2004 році в Британській Колумбії та у 2006 році в Онтаріо з метою розв’язати питання виборчої реформи та у відповідь на потребу створити платформу, де звичайні громадяни, а не політичні еліти, могли б зробити свій внесок у розробку нової виборчої системи для Британської Колумбії.

 

Дізнатися більше про історію Громадських асамблей, реалізацію проєкта у Славутичі можна на ресурсах:

Славутицької міської ради https://e-slavutych.gov.ua/gromadska-asambleya-09-13-44-27-06-2024/

Офісу підтримки громадських ініціатив  https://www.facebook.com/officeslavutych

Слідкуйте, шановні славутичани, а головне   беріть участь у пілотному проєкті. 

 

#Славутич_громадська_асамблея

#Slavutych_citizens_assemblies

#Citizens_assemblies_UA

 

Громадські Асамблеї як інструмент деліберативної демократії впроваджуються за ініціативи та експертно-технічної підтримки проєкту Ради Європи «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь під час війни та в післявоєнний період» у співпраці зі Славутицькою міською радою, про що було підписано Меморандум у березні 2024 року.