Славутицький досвід у відновлювальній енергетиці: участь у конференції #R2U

  • 31

Фото без описуНа початку жовтня в Києві відбулася конференція високого рівня «Відновлювальні джерела енергії для стійкої України» (#R2U), яка зібрала експертів, представників громадськості та політиків для обговорення питань енергетичної незалежності України. Запропоновані 16 пілотних проєктів з альтернативних енергетичних рішень стали платформою для обміну ідеями.

Серед них був і славутицький проєкт із встановлення сонячної станції на КП «Водоканал», який був відібраний GIZ Ukraine. До речі, у конкурсі взяли участь 635 українських громад, які подали свої проєкти.

Учасники конференції зосередилися на досвіді місцевих муніципалітетів у впровадженні відновлювальної енергетики, обговорили критичні виклики, зокрема недосконалість нормативно-правової бази та обмежене фінансування, і запропонували конкретні рішення.

Відбувся також діалог між Україною та Німеччиною, під час якого обговорювали важливість узгодження політик для розвитку децентралізованої відновлюваної енергетики в громадах.

Учасником конференції став міський голова Юрій Фомічев, який зауважив, що територіальні громади повинні брати на себе відповідальність за розвиток власної енергетичної спроможності. Славутич має багаторічний позитивний досвід співпраці з GIZ Ukraine у сфері реалізації проєктів енергозбереження.

Завершилася конференція формуванням рекомендацій для подальшої співпраці між Україною, Німеччиною та міжнародними партнерами. Ці ініціативи можуть стати важливим кроком до енергетичної незалежності та сталого розвитку, відкриваючи нові можливості для кожного українця. Україна має унікальний шанс стати лідером у сфері відновлюваної енергетики, і цей шлях ми можемо пройти разом.

Проєкт «Відновлювальна енергія для стійкої України» (#R2U) організовано Федеральним міністерством економіки та кліматичних дій Німеччини (Bundesministerium für Wirtschaft und Klimaschutz) і реалізується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ Ukraine).