Як запобігти отруєнню грибами: поради

  • 24

 Фото без опису


У жовтні 2025 року в Вишгородському  районі  зареєстровано випадок отруєння грибами. Постраждалий збирав гриби в лісах біля села Катюжанка та споживав маслюки, польські, зеленушки, зонтики попередньо відварені, промиті та підсмажені.

Грибний сезон  триває, тож Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області повторно нагадує та застерігає, що харчування дикорослими грибами може бути дуже небезпечним, викликати отруєння, і навіть завершитися летально.

 Варто дотримуватися наступних правил:
• Грибними стравами не годуйте дітей! Не давайте їх вагітним жінкам, матерям, які годують дітей грудним молоком, літнім людям, а також особам, які мають хронічні захворювання травної системи.
• Збирайте лише добре знайомі гриби. Не збирайте гриби, в яких ви не впевнені. При найменшому сумніві викидайте такі гриби. Не збирайте частинки грибів, дуже молодих грибів та грибів з ознаками старіння.
• Будьте дуже обережні з пластинчастими грибами, збираючи сироїжки, можете підібрати і бліду поганку, яка викликає отруєння і часто летальні випадки.
• Дотримуйтеся технології приготування грибів. Не куштуйте сирі гриби, не смажте їх на вогні. Обробляйте гриби у день збору. Перед приготуванням ретельно оглядайте гриби, бажано, щоб це робив досвідчений грибник, сумнівні гриби викидайте. Обов’язково проварюйте гриби не менше 0,5 години в підсоленій воді.
• Дотримуйтесь правил консервування. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати ботулізм.
• Зберігайте готові страви з грибами в холодильнику і не більше доби.


  У разі отруєння негайно зверніться за медичною допомогою. Не займайтеся самолікуванням.