Асоціація міст України про законопроєкт 5655

  • 91

Асоціація міст України оприлюднила інфографіку де наочно пояснила всі недоліки законопроєкту 5655.

В АМУ, зокрема, виділяють такі недоліки законопроєкту:

• Порушуються права власників земельних ділянок. Законопроєкт надає можливість будувати без обов’язкового дозволу власника землі та документів на землю.

• Стимулюється масове самочинне будівництво. Проводити перевірку об’єктів будівництва забороняється.

• Громадськість позбавляється прав контролю та впливу. Активістам та фахівцям заборонено ініціювати перевірки дотримання законодавства у сфері будівництва, активістів зобов’язують обґрунтувати їх особистий інтерес у захисті об’єктів містобудування.

• Обмежуються права місцевого самоврядування. Планові перевірки будівництва проводитимуться виключно приватною компанією.

• Фактично узаконюється безвідповідальність приватних контролерів. За не винесення припису про зупинення робіт покарання для них – лише 67 100 гривень (1700 доларів), за підписання акту готовності об’єкта, побудованого з порушеннями – 281 820 гривень (7 000 доларів).

Нагадаємо, Асоціація міст України звернулась до Президента України Володимира Зеленського про застосування ним вето щодо законопроєкту 5655 13 грудня 2022 року, до Президента України про застосування вето на 5655 звернулись на сесіях рад понад 1000 депутатів місцевих рад з різних громад України, петицію про ветування 5655 на сайті Президента необхідні 25000 громадян підписали за кілька годин.