INUDECO: три міжнародних панелі, чотири секції, десять країн за три дні роботи конференції

  • 42

Фото без опису24-26 квітня 2024 року в місті Славутичі проходила IX Міжнародна конференція "Проблеми зняття з експлуатації об’єктів ядерної енергетики та відновлення навколишнього середовища" INUDECO.

Тема конференції у 2024 році - "INUDECO. Ядерна енергетика: виклики безпеки в умовах війни".

Конференцію відкрила пленарна дискусія. Співголова оргкомітету INUDECO, міський голови м.Славутича Юрій Фомічев зазначив, що подія проходить в рамках заходів до роковин аварії на Чорнобильській АЕС, її учасники планують проаналізувати досвід війни в Україні, зокрема в ядерній сфері, а також перші наслідки прояву ядерного тероризму та екоциду.

"Команда Славутича бачить за мету поступово створювати умови для розгортання роботи наукового Хабу як платформи для співпраці наукової та бізнес спільноти фахівців ядерної енергетики, а також шукає рішення для розбудови зеленої енергетики в північному регіоні України" - зазначив міський голова Славутича.

Співголова оргкомітету INUDECO, директор Інституту проблем безпеки АЕС Національної академії наук України Анатолій Носовський у своєму виступі зазначив: "В Україні йде війна. Війна з дуже потужним ворогом. Війна смертельна. І ця війна впливає й на наукову сферу діяльності. Значно скоротилось державне фінансування наукових установ, зменшилось кількість замовлень від ядерної галузі та міжнародних організацій. Багато наукових працівників знаходяться у лавах ЗСУ і особливо це стосується саме молодих науковців…"

"Сподіваюся, що конференція сприятиме формуванню і вдосконаленню наукової думки, виробленню нових підходів у вирішенні науково-технічних завдань, які існують в ядерній галузі та забезпечать належний рівень безпеки ядерних установок у військовий час" - підкреслив Анатолій Носовський.

До пленарної дискусії долучились перший заступник голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Андрій Тимчук, Народний депутат України Ольга Василевська-Смаглюк, Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики (2014-2016 рр.), радник Голови Державної екологічної інспекції, доктор політичних наук, професор Микола Томенко, директор Офісу спільної підтримки (JSO) програми Європейської комісії з ядерної безпеки в Україні Девід Корбетт, технічний директор, головний інженер ДСП Чорнобильська АЕС Олександр Тітарчук, директор ВП Атомремонтсервіс АТ НАЕК Енергоатом Григорій Супрун, експерт PLEJADES GmbH – Independent Experts (Німеччина) Норберт Молітор, депутат Київської обласної ради Володимир Удовиченко, дружина військовополоненого, захисника Чорнобильської АЕС Наталія Кушнарьова.

Під час конференції відбулось три міжнародних панелі INUDECO 2024 з тем: «Ядерна загроза для України та світу: наслідки окупації Запорізької АЕС» спільно з Українським ядерним товариством, «Ядерна захищеність і військовий конфлікт» спільно з Black Sea Woman in Nuclear Network (BSWN), «Екоцид: яким є вплив війни на довкілля в Україні» спільно з ГО «Європейський інститут Чорнобиля».

Окремо проходили чотири засідання секцій за тематикою: «Виклики безпеки та стійкості енергетичного сектору в умовах війни», «Стан НБК-ОУ та Зони відчуження ЧАЕС», «Інноватика у сфері енергетики: сталий розвиток, зелена енергетика, нові технології», «Проблеми зняття з експлуатації об’єктів ядерної енергетики».

До участі долучились 130 представників державного та приватного секторів, неурядових та наукових організацій з 10 країн. Прозвучало 73 доповіді науковців та практиків з Інституту проблем безпеки АЕС НАН України, ДСП «ЧАЕС, Інституту технічної теплофізики НАН України, ВП «Атомремонтсервіс» ЦСВЯП, НТУ України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Університету Фукусіми (Японія), Бристолю (Велика Британія) та інших.

Модераторами конференції виступили директор Агентства регіонального розвитку Славутицької міської ради Арина Старовойтова, виконавчий секретар Українського ядерного товариства Данило Лавренов, Мухаммед Алі Алкіс з BlackSeaWomaninNuclearNetwork (BSWN), голова ГО «Європейський інститут Чорнобиля» Валерій Коршунов, Віктор Кучинський з ДСП «Чорнобилська АЕС» та Максим Савельєв з Інституту проблем безпеки АЕС НАН України.

До 03 травня 2024 року триватиме робота оргкомітету над текстом резолюції конференції. Долучитись можна, надіславши пропозиції на електронну адресу inudeco2018@gmail.com

Протягом конференції відбувся благодійний збір коштів. Всі кошти, зібрані завдяки учасникам конференції, будуть направлені на гуманітарні цілі. Цього року учасники збирали кошти для реабілітаційного відділення КНП «Славутицька міська лікарня» на Реабілітаційний центр «Human clinic» та для ремонту укриття, яким користуються діти-спортсмени під час всеукраїнських змагань, що проходять у Славутичі.

Організатори конференції: виконавчий комітет Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області; Комунальне підприємство «Агентство регіонального розвитку» м.Славутича; Державне агентство України з управління зоною відчуження, Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС»; Інститут проблем безпеки атомних електростанцій Національної академії наук України; Українське ядерне товариство, Славутицька філія Національного технічного університету України «КПІ імені Ігоря Сікорського».

Установи та організації, що долучилися до її підготовки та проведення: Національна академія наук України, Академія технологічних наук України, Асоціація підприємств промислової автоматизації України, Відокремлений підрозділ Акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» «Атомремонтсервіс», Інститут проблем математичних машин і систем НАН України, ГО «Європейський інститут Чорнобиля».

Технічний супровід роботи конференції на ресурсах Zoom та YouTube здійснювала Компанія з комплексної технічної підтримки заходів «Артмедіа», синхронний переклад надала компанія «Triada Agency Translations». Партнерами конференції виступили Благодійний фонд «Clean Futures Fund» https://www.cleanfutures.org/ та Благодійний фонд «ЧАЕС. Славутич. Розвиток» https://helpslavutych.arr.in.ua/

Організаційний комітет конференції дякує науковцям та практикам, організаціям та установам, які взяли участь в INUDECO 2024. Запрошуємо до Славутича!

Детальна інформація про історію конференції на сайті http://inudeco.pro/

З усіх питань телефонуйте: Старовойтова Арина (оргкомітет) +38 050 900 94 74, 050 353 11 35, Карасьова Марина (питання реєстрації) +38 050 464 91 61.

Електронна адреса оргкомітету inudeco2018@gmail.com

Джерело: INUDECO